Primarul Iașului transferă un teren public de 7,8 milioane de euro școlii private unde învață fiul său cel mic. La inițiativa primarului Mihai Chirica, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 23 august se află un proiect prin care se propune ca un teren public de 7,8 hectare din Moara de Vânt să fie atribuit gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru construirea unui campus școlar, continuare a Școlii Varlaam Mitropolitul.
Anunțul despre proiect fost făcut public vineri seara, pe o ordine de zi suplimentară, fără a fi atașate documentele justificative.
REPORTER de Iași a obținut aceste acte, iar concluzia este că Primăria atribuie un teren de 7,8 milioane de euro fără beneficii clare pentru comunitate și fără nici o garanție din partea beneficiarului.
Părinții copiiilor plătesc taxe
În proiect nu se amintește deloc faptul că unitatea de învățământ a Mitropoliei este una privată, în care părinții copiilor plătesc taxe.
În nici una dintre cele 31 de pagini ale proiectului nu există vreo referire la valoarea investiției, sursa fondurilor sau etapele edificării clădirilor. Documentul menționează doar faptul că Mitropolia are la dispoziție 10 ani să „demareze” proiectul.
Frapează suprafața imensă: Școala Paradis ridică un complex pentru același număr de copii pe 1,2 hectare. Spitalul Regional va fi ridicat tot pe 12.000 mp.
O justificare mincinoasă
Pentru aceste teren, Primăria însăși a aprobat, anul trecut, Planul Urbanistic Zonal, prin urmare Mitropolia nu mai trebuie să obțină decât certificatul de urbanism și autorizația de construire.
Fiul cel mic al primarului, devenit faimos pentru faptul că, la vârsta de 11 luni, a cumpărat imobile de 250.000 de euro, merge la grădiniță la Varlaam.
Pentru a justifica atribuirea acestui teren gratis, pe 10 ani, Primăria marșează, în primul rând, pe nevoia de spații de învățământ.
În acest sens, în Referatul de aprobare se prezintă statistici furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, conform cărora cererea de înscriere pentru grădinițe este mai mare decât oferta, iar în unele școli se învață în două schimburi.
Prin urmare, se susține în proiect, construirea ansamblului din Moara de Vânt „ar fi un beneficiu adus sistemului de învățământ, dar și locuitorilor zonei, cunoscându-se faptul că dezvoltarea și creșterea capitalului uman în general nu se poate realiza fără investiții în infrastructura de educație.”
Continuarea în Reporteris.ro
Citește și: Nou termen pentru repornirea apei calde în București
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Reporteris.ro)