Primarul Piedone și-a stabilit salariul și evită Direcția de resurse umane a instituției

Data:

spot_img

Reinstalarea lui Cristian Popescu Piedone ca primar la Sectorul 5 nu se produce așa ușor cum a dat de înțeles Prefectura București. Pressub a arătat că, la o zi după eliberare, Piedone a început să dea dispoziții și să susțină că cei veniți în instituție după condamnarea lui trebuie să plece.

Acest lucru se întâmplă fără ca prefectura să fi anulat ordinul de revocare din funcție a lui Piedone, ordin semnat în urmă cu 11 luni. În schimb, Pprefectura a emis un alt act, prin care este adusă la cunoștința lui Piedone, MAI și a Consiliului Local sector 5 decizia instanței prin care edilul a fost pus în libertate.

În contextul amenințărilor față de angajații instituției care au ocupat posturiel în ultimul an, directoarea Direcției Dezvoltare și Resurse umane, Alexandra Bădoi Manea, a înaintat Prefecturii București un memoriu în care arată că a fost înștiințată de o colegă că Piedone a dat o dispoziție verbală prin care încetează toate detașările, mutările și promovările temporare.

Primarul ar fi cerut colegei „scurtarea traseului semnăturilor”, adică fără semnătura directoarei de la Resurse Umane.

Mai mult, Alexandra Manea arată că, începând cu 23 iunie, prin intermediul programului avansis, au fost date numere de înregistrare pentru referatele de încetare a detașărilor, promovărilor și mutărilor temporare.

Ce susține directoarea

Aceste acte nu au fost semnate de directoarea în funcție, deși are această obligație în fișa postului. Astfel, ar fi fost încălcat Codul Administrativ. Ea mai susține că toate dispozițiile de primar fără semnătura directorului de Dezvoltare și Resurse Umane pot fi lovite de nulitate relativă dacă le contestă cineva.

Ea mai arată că nu este lăsată să-și desfășoare activitatea potrivit fișei postului. Angajata susține că a transmis acest memoriu către Prefectură pentru „a împiedica potențiale prejudicii la care poate fi supusă administrația Sectorului 5”.

Am întrebat Prefectura București dacă a anulat ordinul inițial prin care Cristian Popescu Piedone a fost suspendat din funcție ca urmare a condamnării în dosarul Colectiv. „Prin ordinul 358/9.06.2022 s-a constatat existența unei situații de fapt la acea dată, prevăzută de lege, și materializată într-o hotărâre judecătorească.

Fiind un act juridic constatator, efectul său juridic s-a produs uno ictu (dintr-o dată) la data comunicării/aducerii la cunoștință a celor interesați, ordinul în cauză integrându-se în mod corespunzător în sistemul de drept din România.

Ordinul nr. 440/22.06.2023 este fondat tot pe o situație de fapt și, în mod corespunzător, materializată tot printr-o hotărâre judecătorească, de a cărei existență, în baza legii, se produc anumite efecte juridice – al drepturilor și obligațiilor subiective – ”, se arată în răspunsul semnat de Diana Anca Artene, prefect interimqar al Bucureștiului.

Artene a fost subordonata lui Piedone cât acesta a fost primar al Sectorului 4.

Citește și: Piedone, răsplătit după ce a scăpat de închisoare: 31.000 de lei/lună, salariu de primar

Și-a stabilit singur salariul

După transmiterea ordinului 440 de către Prefectură, Cristian Popescu Piedone și-a calculat și aprobat singur salariul. Astfel, potrivit unei dispoziții semnată personal și de secretarul general Florin Mănuc, „începând cu data 28.06.2023 domnul Popescu Cristian Victor Piedone – primarul Sectorului 5, beneficiază de o indemnizație stabilită de lege de 20.700 de lei, corespunzătoare funcțieie de primar al Sectorului 5 și de o majorare cu 50% din indemnizația lunară de bază de 20.700 de lei,cuantumul majorării fiind de 10.350 de lei, acordat pe perioada implementării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile sau prin Mecanismul de redresare și reziliență”.

Popescu Piedone a fost eliberat de instanța supremă după ce a admis o cale extraordinară de atac și a stabilit că „fapta nu există” deși, anterior, alte două instanțe au decis că acesta se face vinovat de abuz în serviciu în dosarul Colectiv.

Piedone e făcut 11 luni de închisoare din pedeapsa de 4 ani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Transnistria este de acord să cumpere gaze pe piață – sfârșitul unei crize sau doar un final de etapă?

După trei săptămâni în care Rusia, cu complicitatea administrației...

Becali se dezice de Călin Georgescu: „Cum să îmi iei mie averea să o dai la popor?”

Becali se dezice de Călin Georgescu: „Cum să îmi...

Cum ar vota românii la prezidențiale. Sondaj Avangarde

Cum ar vota românii la prezidențiale. Dacă alegerile ar...