Primarul Timișoarei cere Guvernului ca persoanelor vaccinate să nu li se aplice restricțiile impuse de carantina de noapte în weekend

Data:

spot_img

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis miercuri instituirea carantinei de noapte în weekend pentru municipiul Timișoara și alte nouă localități din județ, unde rata de infectare cu COVID-19 este între 4 și 7,5/1.000 de locuitori. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, consideră că aceste restricții sunt nedrepte pentru că se aplică tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, și vor afecta economia locală. Dominic Fritz solicită “imperativ” Guvernului ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară.

“Nu, nu sunt de acord! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din care NU mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naționale, Timișoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri. Restricțiile aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei și a scumpirilor, și învrăjbesc oamenii. În primăvară situația era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toți. Cer imperativ Guvernului, singurul decident în privința măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară. Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților. 97% dintre cei internați în luna septembrie la Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt nevaccinați”, a transmis miercuri primarul Timișoarei pe pagina sa de Facebook.

Dominic Fritz a precizat că susține măsurile care încurajează vaccinarea și a prezentat lucrurile concrete făcute de administrația pe care o conduce în sprijinul campaniei de imunizare a populației: în Timișoara s-a organizat primul maraton de vaccinare, municipalitatea a făcut o campanie publică pentru vaccinare, inclusiv prin panouri în oraș, primii români care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie au fost din Timișoara, au fost organizate caravane și un centru mobil de vaccinare care să imunizeze acasă persoanele care nu se pot deplasa.

Potrivit primarului, 230.000 de persoane din județul Timiș sunt vaccinate complet și peste jumătate sunt din Timișoara. “Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Și cu numărul de teste, că iarași județele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricții. Este timpul să acordăm recunoaștere, prin măsuri clare, responsabilității individuale și colective și să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleași restricții. Toată lumea știa că va veni încă o toamnă dificilă, și ne-am pregătit. Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de ”paturi” pentru că nu patul în sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timișoara, prin care furnizăm concentratoare de oxigen, gratuit și acasă, locuitorilor din întreg județul este, în continuare, activ. La fel și aplicația Pandemic Controller care leagă Spitalul Victor Babeș de medicii de familie pentru urmărirea pacienților cu Covid la domiciliu. Dar acestea sunt acțiuni de ameliorare a efectelor. Singura cale să prevenim internările la ATI și pierderea altor vieți, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricțiile generalizate, la fel ca și relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea”, a declarat Dominic Fritz.

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related