Primele norme ale UE care protejează jurnaliștii și vocile critice de intimidările judiciare

Data:

spot_img

Parlamentul European a aprobat primele norme ale UE care protejează jurnaliștii de procesele abuzive.

Prin votul de marți, eurodeputații își confirmă hotărârea de a proteja jurnaliștii, activiștii, cadrele universitare și organizațiile lor de procesele abuzive menite să îi reducă la tăcere.

Parlamentul European a aprobat cu 546 voturi pentru, 47 împotrivă și 31 abțineri o nouă lege, convenită cu Consiliul pe 30 noiembrie 2023, care va asigura că persoanele și organizațiile care se ocupă de chestiuni de interes public, cum ar fi drepturile fundamentale, acuzațiile de corupție, protejarea democrației sau combaterea dezinformării, beneficiază de protecție din partea Uniunii în fața proceselor nefondate și abuzive. Protecția se va aplica tuturor cauzelor transfrontaliere. Excepție fac cazurile în care atât pârâtul, cât și reclamantul și instanța sesizată sunt din aceeași țară a Uniunii sau în care cauza este relevantă pentru un singur stat membru.

Citește și: Fostul președinte al CSM a câștigat, într-un singur termen, dreptul de a conduce după ce i-a fost suspendat permisul

Garanții financiare disuasive

Pentru a se asigura că victimele beneficiază de o protecție mai solidă, eurodeputații au introdus două garanții: respingerea rapidă a cauzelor nefondate și posibilitatea de a-i solicita reclamantului să achite costurile estimate ale procedurii, inclusiv reprezentarea legală a pârâtului, precum și despăgubiri. Dacă pârâtul solicită respingerea rapidă a acțiunii, reclamantul va trebui să dovedească că există motive întemeiate pentru care procedura judiciară trebuie să continue. Instanța poate impune și alte sancțiuni la adresa reclamanților, care sunt adeseori politicieni, corporații sau grupuri de lobby. Acestora li se va putea ordona și să plătească despăgubiri pentru eventualele prejudicii.

Pentru a evita alegerea unei instanțe mai favorabile, la care reclamantul ar putea recurge pentru a-și asigura cele mai mari șanse de succes, noile norme prevăd că sentințele pronunțate în țări din afara Uniunii în procese nefondate sau abuzive împotriva unor persoane sau instituții din Uniune nu vor fi recunoscute.

Continuarea, în Reporter24.ro

Citește și: 7 milioane de euro pentru vila președintelui. Iohannis și Ciolacu s-au grăbit să nege

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pexels.com)

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Peste 15.000 de alegători din Arad au actele de identitate expirate înaintea alegerilor

Peste 15.000 de alegători din Arad au actele de...

ANM a emis noi avertizări Cod roșu, portocaliu și galben de vreme severă, valabile până sâmbătă seară

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, noi avertizări...

Alegeri Prezidențiale 2024: Prima secție de vot din străinătate s-a deschis în Noua Zeelandă

Prima secţie de vot din străinătate pentru alegerile prezidenţiale...