Primele semne de disidență organizată față de Viktor Orban și UDMR în Transilvania

Data:

În 5 aprilie a fost fondată la Cluj-Napoca comunitatea „Erdélyi – Kossuth Tisza Sziget”, afiliată mișcării Partidului Tisza condus de Péter Magyar, politician maghiar creditat ca cel mai popular lider politic al momentului în Ungaria și opozant al lui Viktor Orbán.  

Anunțul a fost făcut de actorul István Kátai pe Facebook, menționând că este rezultatul a șase luni de muncă voluntară, potrivit Transtelex.ro

Kátai subliniază că această comunitate se adresează celor care resping regimul iliberal al premierului ungar Viktor Orbán și doresc o schimbare în viața publică a maghiarilor din România. Critică influența guvernului de la Budapesra în Transilvania și lipsa proceselor democratice interne. Kátai și colegii lui consideră că UDMR nu mai reprezintă credibil comunitatea maghiară din România, acționează după directive externe și și-a pierdut autonomia. Ei susțin că este nevoie de noi structuri civice de jos în sus, precum Tisza Sziget. 

Despre Viktor Orbán și Crin Antonescu  

Istvan Kátai (50 de ani), actor și activist politic, s-a născut la Sfântu Ghorghe, și a studiat actoria la Universitatea din Târgu-Mureș.  

Într-o postare critică pe contul său de Facebook, el vede un pericol în posibilitatea ca România să urmeze modelul politic autoritar promovat de Viktor Orbán în Ungaria. Reacția sa a venit după ce politicianul român Crin Antonescu l-a elogiat pe Orbán, considerându-l un exemplu pentru țările mici din Europa. Deși România, cu greu ar putea fi catalogată drept o „țară mică” din UE. 

Citește și: Reportaj din Târgul mierii. Ce cred românii despre politică și cum văd ei viitorul președinte. Acvariul de albine și oamenii

Kátai susține că ceea ce Antonescu admiră la liderul maghiar – stilul său politic și fermitatea aparentă – este exact ceea ce „a degradat democrația maghiară din interior”. El enumeră efectele acestui model: distrugerea sistemului democratic de control, capturarea mass-mediei, polarizarea societății și utilizarea ideii de apartenență națională pentru a construi o rețea de loialitate politică. 

Pentru Kátai, o eventuală „orbánizare” a politicii românești ar pune în pericol direct minoritatea maghiară din Transilvania. Aceasta, spune el, se bucură în prezent de un anumit grad de autonomie culturală și instituțională, ocrotit de statul de drept și de pluralismul din România. Dar un regim autoritar „ar elimina rapid” aceste libertăți, transformând comunitatea maghiară într-o victimă a politicii de putere și control. 

El avertizează că cei care astăzi îl admiră pe Orbán s-ar putea mâine să construiască în România propriul „sistem de cooperare națională” – un regim care cere supunere, nu oferă libertate. Într-un asemenea context, limba maghiară ar putea deveni „suspectă”, școlile maghiare – „periculoase”, iar ideea de autonomie locală– inacceptabilă. Kátai face apel la vigilență civică și respingerea liderilor autoritari, fie ei maghiari sau români, cât încă mai este timp. 

Fidesz și Transilvania 

În declarațiile sale publice, Kátai Istvan denunță modul în care stilul autoritar practicat de Fidesz în Ungaria se extinde și la comunitățile maghiare din Transilvania. Povestește că a fost exclus dintr-un grup online de către un administrator care, în opinia sa, acționează ca un „discipol al regimului Orbán”, hotărând cine are voie să vorbească și cine nu. 

Kátai compară această atitudine cu practicile Fidesz: reducerea la tăcere a vocilor critice, etichetarea celor care pun întrebări și marginalizarea celor care gândesc diferit. Asemenea metode, spune el, sunt acum aplicate nu doar în Ungaria, dar și în Transilvania. 

În fața acestor încercări de intimidare și cenzură, Kátai afirmă că „nu va tăcea”. El respinge ideea că ar fi un agitator și subliniază că are dreptul să își exprime opinia în ambele locuri pe care le consideră acasă, România și Ungaria.  

Magyar și Transilvania 

Kátai analizează și reacțiile critice și adesea ostile venite din Transilvania la adresa lui Péter  Magyar, liderul opoziției din Ungaria care promovează transparența și tragerea la răspundere a celor implicați în utilizarea fondurilor publice, inclusiv în afara granițelor Ungariei. 

Potrivit autorului, aceste reacții dure nu sunt întâmplătoare: Magyar reprezintă o amenințare pentru sistemul bine înrădăcinat, construit în jurul fondurilor alocate de guvernul Orban comunităților maghiare din afara granițelor, mai ales prin intermediul Bethlen Gábor Alap. Deși scopurile oficiale ale acestor finanțări erau sprijinirea școlilor, bisericilor și organizațiilor culturale în comunitățile maghiare, multiple investigații jurnalistice (ex. Székelyhon, Direkt36, Átlátszó Erdély) au scos la iveală utilizări netransparente, proiecte fictive, contracte acordate fără licitații și rețele clientelare legate de politicieni locali. 

Citește și: Ce caută Viktor Orban în Transilvania și ce pot învăța românii de la el 

Declarațiile publice ale lui Magyar, în care promite verificarea detaliată a modului în care au fost cheltuite miliardele, au generat panică în rândul acestor cercuri, de aici și ostilitatea față de el din partea unor voci transilvănene. Pentru unii, el nu este doar un politician nou, ci o reală amenințare la adresa status quo-ului. 

În concluzie, István Kátai susține că cererea de transparență și de responsabilizare nu este un atac la adresa comunităților maghiare din afara Ungariei, ci dimpotrivă – este „o șansă pentru asigurarea unui viitor cinstit și sustenabil pentru acestea”.  

Citește și: Cum funcționează acceleratorul de ură. „Dacă uităm, îi lăsăm trecutului o cale să revină!”. Care sunt factorii agravanți

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Crin Antonescu ar fi susținut de majoritatea maghiarilor din Transilvania, arată un nou sondaj de opine

Crin Antonescu ar fi susținut de majoritatea maghiarilor din...

Curiosul traseu profesional al judecătoarei diplomat și consilier de politician

O judecătoare pensionară a fost reangajată consul al României...

AKTUAL24 | Fiul lui Radu Mazăre, la Mar-a-Lago: „Am petrecut o seară de excepție”

Fiul lui Radu Mazăre, a postat o înregistrare video...

Dilema securității pentru România

Era mai apărată linia Focşani-Nămoloasa-Galaţi acum 130 de ani?...