Primele tentative de fraudă la renumărarea voturilor au fost descoperite într-o secție, unde s-au raportat 3 voturi în minus pentru Elena Lasconi. Procesul-verbal a fost completat rapid, fără prezența reprezentanților tuturor părților, dar renumărarea s-a efectuat ulterior corect, la cererea acestora.
„Prima tentativă de fraudă la renumărare. Cei 10 reprezentanți ai BEJ/BES se împart în 3 echipe și fiecare numără câte o secție. Unde apar modificări, numără toată lumea.
La o secție au pus cu 3 voturi în minus pentru Elena Lasconi și au scris repede PV-ul (procesul-verbal) fără să o cheme și pe reprezentanta noastră la numărare (că să se meargă mai repede). Reprezentanta noastră nu a fost de acord și s-a renumărat de față cu ea din nou.
Ghici ce? Voturile au apărut ca prin minune, iar PV-ul a rămas identic cu cel din seara alegerilor.
Și suntem la primele secții, la primii saci, iar reprezentanții nu sunt încă praf de oboseală”, a subliniat Judele.
Citește și: „Renumărare, ați ajuns la disperare” | Reportaj Deutsche Welle
BEC explică de ce observatorii nu pot participa la procesul de renumărare a voturilor
Biroul Electoral Central (BEC) afirmă că dispozițiile legale în vigoare ”nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumarare a buletinelor de vot”, întrucât acreditarile în acest sens sunt pentru operațiune desfășurate de birourile electorale ale secțiilor de votare, în timp ce renumărarea se face de către birourile superioare ierarhic acestora. BEC adaugă că nu are atribuții să acrediteze asociații sau fundații, observatori internaționali și reprezentanți ai instituțiilor mass-media străine să participe la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare, iar legislația nu prevede posibilitatea ca aceste categorii să participe la operațiunile derulate de birourile electorale superioare.
Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că „dispozițiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea președintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispozițiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare, și nu la operațiunile desfășurate de celelalte birouri electorale”.
Continuarea, în Aktual24.ro
Citește și: Maia Sandu va vota la alegerile din România: Pentru o Românie puternică și europeană
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES)