Primele victime ale petardelor: bărbat ajuns la spital cu arsuri pe 75% din corp

Data:

spot_img

Primele victime ale petardelor: bărbat ajuns la spital cu arsuri pe 75% din corp. Medicii se luptă contratimp să salveze viața unui tânăr de 30 de ani care a luat foc după ce s-a jucat cu petarde.

 Din primele informații, incidentul a avut loc în cartierul Galata, Iași, iar tânărul ar fi aruncat o petardă lângă o canistră cu combustibil, care a luat foc. Ulterior, încercând să protejeze copiii care se jucau în apropiere, acesta a încercat să stingă focul, moment în care l-au cuprins flăcările. 

„Tânărul are arsuri pe aproximativ 75% din suprafața corpului, de gradul al II-lea și al III-lea, pe ambele membre inferioare, abdomen, torace și la nivelul feței. Sunt afectate inclusiv căile aeriene. A fost sedat și intubat de echipa SMURD de Terapie Intensivă, este în Unitatea de Primire a Urgențelor și va fi preluat pe Secția de Chirurgie Plastică”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, citat de Ziarul de Iași.

Citește și Tragedie în Mehedinți. Două femei au murit după ce un autoturism și un TIR s-au izbit pe DN56 A – FOTO

Ce spune legea

După cum stabilește Legea nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adice cele care fac parte din categoria 1 și P1.

Mai exact, din aceste categorii fac parte, printre altele:

  • focuri bengale;
  • beţişoare bengale;
  • pocnitori de Crăciun;
  • jerbe;
  • granule scânteietoare;
  • chibrituri detonante;
  • pocnitori pentru petreceri;
  • şerpi;
  • scântei;
  • pocnitori cu confeti;
  • bobiţe explozive.

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Citește și Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

Persoanele care îndeplinesc condiția vârstei minime pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, dar nu și în următoarele situații:

  • între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Persoanele fizice sau juridice care nu respectă limitările din lista de mai sus riscă, conform legii, amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Tot Legea nr. 126/1995 prevede și că sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuire și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti. Astfel, persoanele deranjate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice pot reclama folosirea abuzivă a acestora direct la poliție.

Sursa foto –

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Apropierea de tineri, noul obiectiv al Teatrului de Vest | Express de Banat

Apropierea de tineri, noul obiectiv al Teatrului de Vest....

FOTO Deșeuri din construcții, îngropate în râpe la Cernavodă. Legislația de mediu este ignorată | Ordinea.Ro

Deșeurile din construcții sunt îngropate în râpe la Cernavodă,...

Gălățenii, ținta escrocilor cibernetici. Sute de victime ale furturilor de identitate și carduri | Viața Liberă

Gălățenii, ținta escrocilor cibernetici. În prima jumătate a acestui...