În Parcul Apuseni s-a înfiinţat primul ecomuzeu din România, menit să conserve Ţara Moţilor, cu peisaje şi oameni cu tot.
Până la toamnă, ecomuzeul va avea şi primul traseu tematic, dedicat grupului Şuşman de partizani anti-comunişti, care au luptat până la moarte pentru crezul lor. Turiştii vor fi invitaţi să descopere locuri carstice spectaculoase, dar şi sacrificiul unor moţi adevăraţi.
Ecomuzeul Ţara Moţilor a fost înfiinţat de Ziua Europeană a Parcurilor, pe 24 mai, la iniţiativa Administraţiei Parcului Natural Apuseni (APNA) şi prin implicarea a şapte primării din totalul de 18 eligibile: Bunteşti din judeţul Bihor, Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara şi Horea din judeţul Alba şi Săcuieu şi Mărgău din judeţul Cluj. Din Bihor, mai pot adera primăriile Budureasa, Pietroasa, Câmpani şi Nucet.
Citește și: Primarii USR din București reclamă penal că le-au fost furate voturi
Cei şapte edili au semnat Carta ecomuzeului, un document prin care se obligă să păstreze identitatea locală şi să promoveze o dezvoltare socio-economică durabilă.
Localnicii nu trebuie să se teamă că vor rămâne în urmă: ecomuzeul nu împiedică dezvoltarea infrastructurii şi nu va schimba nimic din rânduiala locului. „Vrem ca toţi cei de acolo să-şi păstreze avuţia, de orice fel ar fi ea. Înseamnă să rămâi ceea ce eşti, să nu devii altceva. Zonele se vor moderniza în continuare, nimeni nu exclude asta, dar oamenii trebuie să nu se transforme”, a declarat Alin Moş (foto), directorul APNA.
Ecomuzeul va însemna şi un omagiu adus moţilor vrednici, iar primii glorificaţi vor fi membrii grupării anti-comuniste Şuşman, formate în 1948 din oameni ai muntelui care au refuzat să îngenuncheze în faţa terorii comuniste.
Continuarea, în Ebihoreanul.ro
Citește și: Unde sunt voturile REPER. Partidul acuză fraude în procesele verbale de la secțiile de vot
Urmăriți PressHUB și pe Google News!