Primul ecomuzeu din România, în Parcul Natural Apuseni. Va avea un traseu dedicat grupului de partizani anticomuniști Șușman | Bihoreanul

Data:

spot_img

În Parcul Apuseni s-a înfiinţat primul ecomuzeu din România, menit să conserve Ţara Moţilor, cu peisaje şi oameni cu tot.

Până la toamnă, ecomuzeul va avea şi primul traseu tematic, dedicat grupului Şuşman de partizani anti-comunişti, care au luptat până la moarte pentru crezul lor. Turiştii vor fi invitaţi să descopere locuri carstice spectaculoase, dar şi sacrificiul unor moţi adevăraţi.

Ecomuzeul Ţara Moţilor a fost înfiinţat de Ziua Europeană a Parcurilor, pe 24 mai, la iniţiativa Administraţiei Parcului Natural Apuseni (APNA) şi prin implicarea a şapte primării din totalul de 18 eligibile: Bunteşti din judeţul Bihor, Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara şi Horea din judeţul Alba şi Săcuieu şi Mărgău din judeţul Cluj. Din Bihor, mai pot adera primăriile Budureasa, Pietroasa, Câmpani şi Nucet.

Citește și: Primarii USR din București reclamă penal că le-au fost furate voturi

Cei şapte edili au semnat Carta ecomuzeului, un document prin care se obligă să păstreze identitatea locală şi să promoveze o dezvoltare socio-economică durabilă.

Localnicii nu trebuie să se teamă că vor rămâne în urmă: ecomuzeul nu împiedică dezvoltarea infrastructurii şi nu va schimba nimic din rânduiala locului. „Vrem ca toţi cei de acolo să-şi păstreze avuţia, de orice fel ar fi ea. Înseamnă să rămâi ceea ce eşti, să nu devii altceva. Zonele se vor moderniza în continuare, nimeni nu exclude asta, dar oamenii trebuie să nu se transforme”, a declarat Alin Moş (foto), directorul APNA.

Ecomuzeul va însemna şi un omagiu adus moţilor vrednici, iar primii glorificaţi vor fi membrii grupării anti-comuniste Şuşman, formate în 1948 din oameni ai muntelui care au refuzat să îngenuncheze în faţa terorii comuniste.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Unde sunt voturile REPER. Partidul acuză fraude în procesele verbale de la secțiile de vot

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani, inundat în urma ploilor torențiale

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani...

Situația rămâne critică în județul Galați. Intervenții în zeci de localități | Viața Liberă

Situația rămâne critică în județul Galați. Autoritățile intervin în...