Primul și cel mai mare complex muzeal memorial dedicat victimelor comunismului, o investiție de 10 milioane euro, finanțată prin PNRR

Data:

spot_img

Primul și cel mai mare complex muzeal memorial și educațional dedicat victimelor comunismului, realizat în fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat, a intrat în linie dreaptă, a anunțat reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și consilier onorific al premierului.

Investiția prin PNRR se ridică la peste 10 milioane de euro și va aduce peste 20.000 de turiști anual

„Am participat în această săptămână, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului, din nou, la fostul penitenciar comunist de la Râmnicu Sărat, acolo unde vom realiza un complex memorial, muzeal și educațional unic în România – „Închisoarea tăcerii” și centrul educațional privind comunismul în România. Vizita marchează debutul oficial instituțional al demersurilor Guvernului și a tuturor entităților centrale și locale implicate pentru perioada 2022-2026, etapa de implementare efectivă a proiectului”, a declarat deputatul Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și consilier onorific al premierului.

Proiect este vital pentru promovarea memoriei regimului comunist

Este practic primul și cel mai mare complex muzeal memorial și educațional dedicat victimelor comunismului, realizat și asumat exclusiv de Guvernul României după 1989, în fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat.

Aici au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu și alți membri marcanți ai partidelor istorice. În perioada 1955-1963, comandantul închisorii a fost Alexandru Vișinescu, condamnat în 2015 pentru crime împotriva umanității.

„Crimele comunismului trebuie arătate, istoria regimului totalitar trebuie explicată, iar locurile memoriei trebuie să devină repere naționale pentru tinerele generații, o formă de reziliență puternică față de încercările de falsificare a trecutului sau la revizionismul ce denaturează și relativizează ferocitatea și brutalitatea comunismului, teorii care astăzi circulă nestingherite în Europa de Est și la noi. Acest proiect este vital pentru promovarea memoriei regimului comunist și a consecințelor acestuia. Educarea tinerei generații în spiritul adevărului, al respectului față de drepturile și libertățile fundamentale, în paralel cu onorarea memoriei victimelor comunismului este o datorie morală”, mai spune Alexandru Muraru, într-un comunicat de presă.

Parlamentarul arată că, după 30 de ani de la 1989, statul român își ia în serios misiunea privind politicile memoriei. Prea mult timp a trecut de la cel mai feroce și mai longeviv regim opresiv care a marcat pentru totdeauna România și istoria sa. Generațiile de după 1989 nu au avut șansa să beneficieze de și educație aplicată în acest domeniu – predarea istoriei comunismului văzând cum arată universul concentraționar unde au fost decimate elitele interbelice.

Astăzi este o misiune obligatorie a statului român și a Guvernului de a duce la bun sfârșit acest proiect și celelalte proiecte memoriale pe care Executivul și primul-ministru le consideră priorități de grad 0 în domeniu. Așa cum declara recent șeful Executivului, <<Muzeele memoriale privind victimele comunismului sunt o prioritate pentru România, țară ai cărei cetățeni au suferit atrocitățile și abuzurile  sistemului comunist  în perioada 1945-1989>>. Am reușit anul trecut să includem proiectul guvernamental în PNRR, la aproape 15 ani după ce acesta a devenit parte din misiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului”, explică deputatul.

Centru pentru derularea unor proiecte culturale, documentare și turistice

Proiectul are în vedere restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat și amenajarea sa muzeală, realizarea unei expoziții permanente și realizarea unui centru educațional privind comunismul în România în vederea promovării memoriei comunismului și a consecințelor sale. Noul complex va deveni un centru pentru derularea unor proiecte culturale, documentare, turistice, care pe lângă expoziția permanentă va beneficia de sală de conferințe, arhivă, spații didactice și de cercetare.

Proiectul viitorului complex va pune în valoare a monumentului istoric de categorie A prin implementarea programului funcțional „memorial” și a unui circuit specific de vizitare astfel încât amenajările ce trebuie întreprinse să sugereze atmosfera de izolare ce va fi prezentă pe întregul circuit de vizitare.

Viitorul muzeu memorial va fi în subordinea și în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, organism aflat în subordinea și coordonarea directă a Primului-Ministru.

La vizita de la Râmnicu Sărat au fost prezenți președintele IICCMER, dl Daniel Șandru, ministrul Culturii, dl Lucian Romașcanu, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, dna Csilla Hegedus, secretarul de stat din Cancelaria Prim-Ministrului, dna Dumitrița Solomon, prefectul județului Buzău, dl Daniel Marian Țiclea, deputatul PNL, dl Gabriel Avramescu, președintele Consiliului Județean Buzău, dl Petre Emanoil Neagu, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, dl Matuz Zsolt, primarul Municipiului Râmnicu Sărat, dl. Sorin Cârjan, reprezentanți ai mass-media.

Ce înseamnă proiectul în cifre:

  • Viitorul muzeu memorial va avea aproximativ 8500 mp;
  • Valoarea proiectului este de 9 mil. euro fără TVA (finanțare asigurată integral prin Planul Național de Redresare și Reziliență), fonduri nerambursabile;
  • Proiectul își propune să aducă anual peste 20.000 de turiști în viitorul muzeu;
  • Tot complexul va beneficia în final, după deschidere, de angajarea a 13 persoane care vor lucra permanent aici;
  • Termenul de execuție efectiv va fi de 36 luni; cel mai târziu, la data de 30.06.2023 trebuie dat ordinul de începere a lucrărilor;
  • Lucrările trebuie finalizate complet până la 30 iunie 2026.

„Task force” în cadrul IICCMER

În acest an se va semna contractul de finanțare și predarea amplasamentului cu Compania Națională de Investiții și se va finaliza licitația privind serviciile de proiectare și execuție. Chiar din 2022 vor începe lucrările, în prima fază de intervenție de urgență. În următoarele luni se vor aloca de la bugetul de stat 1,2 milioane de lei pentru aceste lucrări, inclusiv pentru actualizarea unor documentații și avize.

Totodată, se va crea în următoarele săptămâni un grup de lucru de tip „task force” în cadrul IICCMER cu specialiști interni și externi pentru a monitoriza și a consilia permanent, în următorii ani, realizarea proiectului de la Rm Sărat.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat, singurul program de o asemenea anvergură realizat de Guvern, privind istoria comunismului, românesc, organizată de IICCMER, se va relua în acest an, în luna august. Scopul acesteia este de a le oferi studenților un cadru de dialog cu cercetători avizați ai istoriei comunismului românesc și est-european, cu personalități, cu martori și victime ale sistemului represiv comunist.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...