Primul traseu educativ din ţară marcat cu coduri QR într-o pădure, inaugurat în Bihor

Data:

Direcţia Silvică Bihor a inaugurat primul traseu educativ din ţară în pădurea din Băile Felix, marcat cu zece staţii cu coduri QR pe o lungime de trei kilometri, fiind accesibil atât copiilor, cât şi persoanelor în vârstă.

„Din câte ştim noi, este cu siguranţă singurul traseu educativ din ţară marcat cu coduri QR în pădure. A fost o idee de-a mea, de a face pădurea să vorbească, să zic aşa, şi într-un mod inedit. L-am inaugurat vineri mai ales cu gândul la copii, cărora ne adresăm cu prioritate şi având în vedere şi apetitul tinerilor pentru utilizarea device-urilor mobile.Traseul este configurat pe locul liniilor parcelare care brăzdează trupul de pădure din Băile Felix, loc apreciat de plimbare. Este o pădure foarte accesibilă, cu grad redus de dificultate. Vă împărtăşesc faptul că eu sunt foarte încântat de staţia 9 unde, după scanare, pe lângă descrierea speciilor faunistice ce pot fi întâlnite în pădure, se pot asculta şi înregistrări audio cu diferite triluri ale păsărilor”, a declarat luni, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Silvice Bihor, ing Teodor Suciu.

Cele zece staţii amplasate pe traseu oferă informaţii diferenţiate, în trei limbi (română, maghiară şi engleză). Prima staţie, situată chiar lângă cantonul silvic, informează despre ecomomia forestieră. Prin accesarea codului QR, cel interesat poate afla câteva informaţii despre Romsilva ca administrator al fondului forestier şi despre preocupările cotidiene în gospodărirea pădurilor.

În staţiile următoare, 3, 4, 5 sunt oferite informaţii despre arbori – despre cer, gorun, carpen, alun, în staţia 3, de exemplu, un cer explică despre viaţa lui, iar în celelalte staţii se pot accesa date despre animale şi păsări, precum şi despre speciile însoţitoare din pădure.

Citește și: O grădiniță de 115 ani din Harghita, ruinată pentru ca primarul să fie reales

Trupul de pădure din Băile Felix are o suprafaţă de 132 hectare şi are în componenţă multe specii de arbori (stejar, cer, carpen, fag, cireş, pin, jugastru), fiind brăzdat de multe linii parcelare care oferă un acces facil în pădure. Aceasta este gospodărită prin aplicarea tratamentelor de conservare, din cuprinsul ei fiind extraşi doar arborii la care declinul fiziologic este evident.

Particularităţile acestei păduri o fac atractivă pentru turiştii din staţiune şi copiii din împrejurimi care se plimbă frecvent prin pădure, grupuri de copii fiind adesea întâlnite in toate anotimpurile. Aici, se antrena, pe vremuri, şi celebra atletă Gabriela Szabo, multipla campioană mondială, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney din anul 2000, la proba de 5.000 m, numită 10 ani la rând cea mai bună atletă a României şi desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii.

„Sper ca prin operaţionalizarea acestui traseu educativ să facem şi mai interesante şi plăcute interacţiunile cu pădurea şi mediul, mizăm pe creşterea responsabilităţii în materie de curăţenie în pădure a celor care se plimbă şi nu în ultimul rând, sperăm ca maniera gospodăririi fondului forestier de către Regia Naţională a Pădurilor prin Direcţia Silvică Bihor să fie apreciată pozitiv de către vizitatorii trupului de pădure din Băile Felix”, a precizat directorul Teodor Suciu.

Costurile implementării acestui proiect au fost suportate din bugetul propriu al Direcţiei Silvice Bihor.

Parteneri în această acţiune sunt Fundaţia Grund School, reprezentată de către Dora Aczel şi Zsofia Szabo, precum şi Primăria Sînmartin, care asigură igiena şi golirea coşurilor de gunoi amplasate pe traseu.

Citește și: Mini-ghid de recunoaștere a ideilor Kremlinului vânturate în spațiul public românesc

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...