Prins băut la volan, patronul Cinema Bistro a fost achitat din lipsă de probe | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Prins băut la volan, patronul Cinema Bistro a fost achitat din lipsă de probe. Valoare alcoolemiei era dublă față de limita prevăzută de lege.

În noaptea de 11/12 iunie 2021, în jurul orei 3:20, polițiștii au oprit un autoturism care circula pe șoseaua Păcurari, spre ieșirea din oraș. La volan se afla Răzvan Bănceanu, administratorul localului Cinema Bistro de pe Lăpușneanu. Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, el a fost testat alcoolscopic, rezultând o concentrație a alcoolului în aerul expirat de 0,66‰. Polițiștii l-au condus apoi la spitalul „Sf. Spiridon”, pentru a i se recolta sânge. Prima probă recoltată conținea alcool în proporție de 1,68‰. Din acest punct, procedurile nu au mai fost respectate.

Șoferul a refuzat să semneze procesul-verbal de recoltare a probelor biologice, invocând faptul că nu era asistat de un avocat. Nu a refuzat explicit prelevarea celei de a doua probe biologice. Totuși, acest lucru nu a mai fost făcut. Dosarul trimis în instanță de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului făcea referire doar la rezultatele primei prelevări.

Citește și: Elena Lasconi îl propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru

Șoferului i-a fost recoltată doar o singură probă de sânge

Modul în care s-a procedat în urmă cu trei ani a fost întors pe toate părțile în timpul procesului derulat în fața magistraților Judecătoriei. Apărarea a invocat faptul că prima probă biologică fusese prelevată la 35 de minute după oprirea șoferului, în timp ce normele legale prevăd un interval de până la 30 de minute. Judecătorii au respins însă acest argument. Formularea legală este că „prima prelevare se efectuează de preferință într-un interval de timp de până la 30 de minute”, fără ca o eventuală depășire a acestui termen să invalideze rezultatele analizelor medicale. Mai gravă era însă lipsa celei de-a doua probe de sânge.

Teoretic, alcoolemia la momentul opririi șoferului poate fi determinată și cu ajutorul unei singure probe, utilizându-se valoarea medie de eliminare a alcoolului de 0,15‰ pe oră. Această modalitate de lucru se aplică însă doar atunci când prelevarea celei de-a doua probe este imposibilă din motive medicale obiective, respectiv dacă pacientul se află în comă sau în șoc traumatic ori hemoragic.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Extensii ale Moscovei în România. „Clubul de Gândire Gold” împinge propaganda și în teritoriu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea | Bihoreanul

Procuroarea Felicia Popovici revine la conducerea Serviciului Teritorial Oradea...

Prestația la masterat a lui George Simion, ”care nu venea la cursuri” | Ziarul de Iași

„Era în medie, nici strălucitor, nici rău, prins de...