Prins băut la volan, patronul Cinema Bistro a fost achitat din lipsă de probe. Valoare alcoolemiei era dublă față de limita prevăzută de lege.
În noaptea de 11/12 iunie 2021, în jurul orei 3:20, polițiștii au oprit un autoturism care circula pe șoseaua Păcurari, spre ieșirea din oraș. La volan se afla Răzvan Bănceanu, administratorul localului Cinema Bistro de pe Lăpușneanu. Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, el a fost testat alcoolscopic, rezultând o concentrație a alcoolului în aerul expirat de 0,66‰. Polițiștii l-au condus apoi la spitalul „Sf. Spiridon”, pentru a i se recolta sânge. Prima probă recoltată conținea alcool în proporție de 1,68‰. Din acest punct, procedurile nu au mai fost respectate.
Șoferul a refuzat să semneze procesul-verbal de recoltare a probelor biologice, invocând faptul că nu era asistat de un avocat. Nu a refuzat explicit prelevarea celei de a doua probe biologice. Totuși, acest lucru nu a mai fost făcut. Dosarul trimis în instanță de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului făcea referire doar la rezultatele primei prelevări.
Citește și: Elena Lasconi îl propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru
Șoferului i-a fost recoltată doar o singură probă de sânge
Modul în care s-a procedat în urmă cu trei ani a fost întors pe toate părțile în timpul procesului derulat în fața magistraților Judecătoriei. Apărarea a invocat faptul că prima probă biologică fusese prelevată la 35 de minute după oprirea șoferului, în timp ce normele legale prevăd un interval de până la 30 de minute. Judecătorii au respins însă acest argument. Formularea legală este că „prima prelevare se efectuează de preferință într-un interval de timp de până la 30 de minute”, fără ca o eventuală depășire a acestui termen să invalideze rezultatele analizelor medicale. Mai gravă era însă lipsa celei de-a doua probe de sânge.
Teoretic, alcoolemia la momentul opririi șoferului poate fi determinată și cu ajutorul unei singure probe, utilizându-se valoarea medie de eliminare a alcoolului de 0,15‰ pe oră. Această modalitate de lucru se aplică însă doar atunci când prelevarea celei de-a doua probe este imposibilă din motive medicale obiective, respectiv dacă pacientul se află în comă sau în șoc traumatic ori hemoragic.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ziarul de Iași)