luni, 29 noiembrie 2021
AcasăNewsletter„Prinţişorul composesoratelor” pune urșii, râșii și pisicile sălbatice în bătaia puștii unor...

„Prinţişorul composesoratelor” pune urșii, râșii și pisicile sălbatice în bătaia puștii unor privilegiați

Recoltarea unui exemplar de urs poate ajunge și la 30.000 euro. E lesne de înțeles atunci de ce ar fi extrem de important pentru unele grupuri de interese ca vânătoarea urșilor să nu ridice probleme din niciun punct de vedere, dar mai ales legal. Iar oamenii politici mai fac, după cum bine știm, jocul unor grupuri de interese, care au grijă să-și ia revanșa la momentul oportun. Fără arăta cu degetul din prima, n-am putut să nu remarcăm faptul că Ministerul Mediului, condus de UDMR, a scos la licitație pe data de 8 martie a acestui an caietul de sarcini pentru un studiu care va folosi la stabilirea cotelor de derogare pentru specii de urs, râs și pisică sălbatică.

Ce înseamnă asta, mai exact? Ei bine, vorbim despre scoaterea de sub protecție a unor specii considerate esențiale și, deci, protejate printr-o serie de măsuri. Iar cea mai importantă dintre ele este interdicția de a le vâna.

Grupul de interese

Ministerul Mediului a fost unul extrem de important pentru UDMR, de vreme ce județe precum Harghita, Mureș și Covasna sunt relevante pentru bogăția faunei și fondului cinegetic. La fel de bogate sunt și grupurile de interese din zonele respective.

La momentul în care s-a disputat Ministerul Mediului, în cărți nu era doar Tanczos Barna, ci și Attila Korodi, care s-a opus, în perioada în care a fost ministru al Mediului acțiunii de recoltare a exemplarelor de urși fără un studiu bine documentat pe această temă.

Potrivit unor surse neoficiale, dar credibile, Barna ar fi câștigat cursa internă după ce a promis membrilor UDMR că va aproba recoltarea urșilor, lucru care, iată, se conturează deja. Mai mult, în decizia finală legată de desemnarea ministrului UDMR la Ministerul Mediului a cântărit mult preferința unor persoane influente, precum Micu Şarkani, cunoscut pentru pasiunea lui fructificată pentru vânătoare sau Elod Melles, care are în administrare arii protejate și fonduri de vânătoare.  Opoziția lui Korodi de a da liber la vânătoarea de urși a deranjat aceste grupuri de interese, așa că, atunci când a venit momentul unei decizii pentru desemnarea sa la minister, grupurile de interese s-ar fi opus.

Investigatoria
Investigatoria își propune să aducă și în România conceptul de jurnalism constructiv, urmărind, deci, să aducă laolaltă problema și soluția ei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE