PRO Musica lansează piesa AnteApocalipsa de Ziua Culturii Naționale: „Muzica rock nu poate întoarce capul de la problemele lumii”

Data:

spot_img

În 1973, tocmai în 15 ianuarie, o trupă de tineri urca pe scena Liceului Pedagogic din Timișoara pentru primul lor concert rock sub numele de PRO Musica. Pe atunci ziua de 15 ianuarie nu fusese decretată „Ziua Culturii Naționale”, dar tinerii aveau o afinitate declarată în textele lor cu poezia lui Eminescu.

Trupa fusese înființată cu un an înainte de Ilie Stepan- ghitară acustică, compozitor și orchestrator și îi avea în componență pe Doru Apreotesei–pian, Dorel Piloş–vocal, Dorin Doroftei–ghitară acustică, un grup de colegi la instrumente cu coarde, iar ca invitat Liviu Butoi–flaut, oboi. La scurt timp s-au alăturat Doru Eugen Iosif–blockflote şi voce, Adina Dimitriu–ghitară acustică şi voce, Mircea Haivas–vioară, Doru Crişan–pian şi Alex Boian Perin–ghitară acustică.

1973 a fost un an fast pentru PRO Musica: trupa face înregistrări la Radio Timișoara, își îmbogățește componența cu muzicieni de excepție ca Erlend Krauser la vioară, Dixie Krauser la contrabas și alții, printre care și Florin Călinescu la joc dramatic. Apare prima operă folk din România, Creanga de cireş, care fi lansată în ianuarie 1974 în regia lui Diogene Bihoi.

Printre premierele muzicale marca PRO Musica se numără și primul concert de muzică rock din România desfășurat într-un penitenciar, în mai 2015. În 2017, tot în 15 ianuarie, a fost lansat DVD-ul și filmul documentar Live in Prison.

Pentru timișoreni, dincolo de numeroasele concerte, unele de caritate, de prezențele excepționale pe scena muzicală contemporană, PRO Musica și Ilie Stepan rămân în memoria locului și cu Imnul Timișoarei, născut din flacăra Revoluției timișorene în 27 decembrie 1989.

Nu uităm că Ilie Stepan, alături de regretatul Lică Dolga, au cântat din balconul Operei, împreună cu peste 100.000 de manifestanți din piață, „Hora Unirii” şi „Deșteaptă-te Române”, cântec interzis la acea vreme. Era 20 decembrie 1989, când încă Ceușescu era la putere.

În 22 ianuarie 1990, la Palatul Sporturilor și Culturii din București, are loc primul concert rock organizat în România după Revoluție. Unde PRO Musica a evoluat alături de Cargo, Abra, Holograf, Compact și Iris. La sfârşit, toţi muzicienii au cântat pe scenă piesa „Timişoara”. Sumele rezultate din vânzarea biletelor și drepturile de interpretare au fost donate in totalitate fondului Libertatea de ajutorare a celor ce au suferit in Revolutia din decembrie ’89.

Au trecut 52 de ani de la debut. PRO Musica a devenit trupa de rock emblematică a Timișoarei, alături de Phoenix. Membrii ei au devenit cetățeni de onoare ai orașului, au fost premiați, decorați, dar mai ales au fost aplaudați de mii de fani. Un documentar realizat recent cartografiază un parcurs de excepție a trupei.

Ceea ce caracterizează Pro Musica, este anduranța sa, capacitatea de a păstra o artă proprie, limpede, originală, fără a ceda modelor trecătoare. Se adaugă o perpetuă atitudine civică, o implicare în viața cetății care vine din credința că Muzica rock nu poate întoarce capul de la problemele lumii”, cum a formulat Ilie Stepan, șeful trupei.

Pro Musica își celebrează cei 52 de ani prin prezentarea unei antologii a textelor Pro Musica cu titlul Pro Musica. Logica timpului și prin lansarea unei piese noi:

AnteApocalipsa / Rugăciunea unui rocker Official Audio Version Undeva in … anul 25 … Mileniul III d.Hr.

YouTube video

Muzica: Ilie Stepan,versuri: Marian Odangiu, Bogdan Bogy Nagy – lead vocal & voices, Ilie Stepan – acoustic & electric guitar, programming, Dixie Krauser – bass, Doru Apreotesei – keyboards, Horea Crișovan – lead guitar, Dana Borteanu & Veronica Luță – backing vocals, Guest: Nicu Patoi – slide guitar, Grigore – Bujor Hariga – sample guitar, Lică Dolga – drums sample editing, recording – Sebastian Ciocan (Show Factory Studios, Timișoara), Doru Apreotesei’s moog & keyboards were recorded at his Stockholm Studios, Horea Crișovan’s guitars was recorded at his VanDerCris Studios, Timișoara,Nicu Patoi’s slide guitar was recorded at his Bucharest Studios, Mix – Sebastian Ciocan (Show Factory Studios), Ilie Stepan (Lockdown Studios), Florin Buciu (Fandango Recording), Mastering – Florin Buciu (Fandango Recording – Spania), Image created by Paul Szajak, Graphic design by Pavel Vereș

Forever with us Lică Dolga, Grigore – Bujor Hariga

(C) copyright 2025

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Artistul Grigore Leșe, luat cu ambulanța de la hotel, la Botoșani. I s-a făcut rău după un recital

Artistul Grigore Leșe a ajuns, miercuri seară, la Spitalul...

Un artist din Valea Jiului a realizat, pe zăpadă, un portret al lui Mihai Eminescu

Un artist plastic din Valea Jiului a realizat, folosindu-se...

Judecătorul Mateescu a fost detașat, cu succes, secretar al Ministerului Justiției

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...