Pro-rușii de la Chișinău, Ștefan Cel Mare și de ce simbolurile războinice ale Moscovei trebuie interzise

Data:

spot_img

Parlamentul de la Chişinău a interzis folosirea simbolisticii de război a Rusiei – literele „Z” și  „V” și panglica bicoloră negru-portocalie, numită și panglica Sfântul Gheorghe.

Opoziția socialistă și comunistă de la Chişinău spune că decizia este una provocatoare, dezbină societatea și îngrădește libertatea de exprimare. Aceasta încearcă să deturneze discuțiile care țin de propaganda și simbolurile Rusiei către problemele economice cu care se confruntă Republica Moldova și acuză guvernarea că „se ocupă de prostii”, în timp ce oamenii din țară suferă de sărăcie. Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, recomandă autorităților să studieze istoria și să vadă că „Ștefan cel Mare se folosea de panglica Sfântului Gheorghe, la fel ca și toți ceilalți eroi din povești, din fabule, din istorie”.


Modificările la Codul contravențional adoptate joi de legislativul Republicii Moldova spun că „panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sunt folosite în calitate de elemente distinctive ale agresiunii militare ruse din Ucraina, sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova”, iar amenda pentru persoanele fizice este de 4500 de lei moldovenești (aproximativ 225 euro), iar pentru persoane juridice – de 9000 lei (450 euro).

În primele zile ale agresiunii Rusiei în Ucraina, în timp ce mii de refugiați începeau să vină în Republica Moldova, pe mai multe mașini cu numere ucrainene a fost scrisă cu spray litera Z. În alte cazuri, simbolul era lipit pe mașini în semn de susținere pentru acțiunile Rusiei.

Opinia publică a reacționat instant cerând o reacție a autorităților, iar organele de menținere a ordinii publice au calificat arborarea simbolicii agresiunii rusești în Ucraina drept incitare la violență și chemare la război. După mai multe investigații ale Poliției, Procuraturii și Serviciului de Informații și Securitate, lidera Z nu a mai fost lipită pe mașini.

Simbolul a fost folosit și de militarii ruși din misiunea de pacificare de pe Nistru. După ce Chişinăul a protestat împotriva acestui gest, simbolul războiului a dispărut de pe uniforma pacificatorilor ruși din Transnistria.

Panglica bicoloră negru-portocalie, numită și panglica Sfântul Gheorghe, este un alt simbol folosit de armata invadatoare a Rusiei în Ucraina. Acesta a fost adoptat în simbolistica oficială a Moscovei în 2005 și este folosit în prezent ca simbol al victoriei în cel de al Doilea Război Mondial.

Mai multe state din spațiul post-sovietic, inclusiv Ucraina, Belarus și Kazahstan, au interzis panglica bicoloră încă acum câțiva ani. În Republica Moldova, aceasta este folosită pe larg de simpatizanții Rusiei și ai partidelor pro-estice – Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, dar și partidul oligarhului fugar Ilan Șor, căutat pentru „furtul miliardului”. Panglica bicoloră este în special arborată cu ocazia zilei de 9 mai.

Partidele pro-estice își cheamă în această zi simpatizanții la ample acțiuni de comemorare a Zilei Victoriei, pe care o interpretează ca victoriei a Rusiei, iar acțiunile sunt sincronizate cu cele din Federaţia Rusă și sunt folosite drept paravan pentru propagarea în Republica Moldova a tezelor „lumii ruse”.

Socialiștii, comuniștii și Partidul Șor, care constituie opoziția parlamentară, nu au formulat o poziție tranșantă de condamnare a agresiunii ruse în Ucraina. Dar marți, liderul informal al socialiștilor, Igor Dodon (acesta nu mai are nicio funcție în stat după ce a pierdut alegerile prezidențiale), s-a întâlnit la ambasada rusă de la Chişinău cu ambasadorul Oleg Vasnețov și a publicat și o poză cu acesta, pe fundalul unui portret al președintelui rus Vladimir Putin.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău / Foto: Facebook @dodon.igor1

„Am discutat despre dezvoltarea relațiilor noastre comerciale” și „am exprimat dorința fermă de a păstra relațiile stabile în beneficiul popoarelor din ambele țări”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Actuala majoritate parlamentară pro-vestică a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a argumentat interzicerea simbolurilor folosite de Rusia în agresiunea sa împotriva Ucrainei prin dorința de a nu admite retorica războiului pe teritoriul Republicii Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu / Foto: Facebook @maia.sandu
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu / Foto: Facebook @maia.sandu

„Cred că aceste însemne trebuie interzise și trebuie sancționată orice forma de promovare a războiului pe teritoriul tarii noastre”, a declarat la o recentă conferință de presă președinta Maia Sandu.

„Panglica aceasta a ajuns să simbolizeze ororile comise asupra oamenilor nevinovați. Soldații agresorului poartă această lentă atunci când omoară civilii. Inclusiv din Bucea, Irpin, Borodeanka, Mariupol și alte localități”, scrie deputatul Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

„Tancurile lor sunt marcate cu Z și V. Aceste simbolistici militare au ajuns sinonime cu moartea. Aceste semne au ajuns să glorifice războiul. Suntem un popor pașnic. Nu tolerăm mesajele ce glorifică războiul și agresiunea unui stat asupra altuia. Nu vom permite promovarea războiului, indiferent de forma în care se face această promovare”.

Opoziția parlamentară pro-estică a declarat însă că nu se va conforma acestei interdicții și își va chema simpatizanții pe data de 9 mai să iasă la manifestații cu panglica Sfântului Gheorghe.

Vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Batrîncea, a declarat că noua lege este „bucuria provocatorilor care dezbină societatea”.

„Pe ei îi încurcă panglica Sfântului Gheorghe – probabil că de la asta cresc prețurile”, a spus acesta într-o declarație de presă. Vorbind în rusă, Batrîncea a spus că după ce a fost interzisă, și mai mulți oameni vor pune panglica în piept. „Și suntem siguri că pe 9 mai majoritatea cetățenilor, la fel ca și în anii precedenți, vor participa la evenimentele tradiționale pentru a comemora Marea Victorie”, a argumentat Batrîncea.

Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova / Foto: Wikimedia Commons

Iar liderul comuniștilor, fostul președinte Vladimir Voronin, a spus că interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe „este parte a indicațiilor date de stăpânii din afară ai guvernării în schimbul granturilor”.

Vladimir Voronin, fost președinte al Republicii Moldova

„Pe ei în încurcă panglica victoriei. Nu le ajunge minte să se uite la Ștefan cel Mare. Pentru că Ștefan cel Mare se folosea de această lentă (panglică). Să se uite la toți ceilalți eroi din povești, din fabule, din istorie, la Gheorghe învingătorul!”, a spus Voronin într-o declarație de presă. Liderul comuniștilor a mai spus că această decizie, împreună cu intenția autorităților de a adopta o lege care să combată propaganda rusească și circulația de știri false înseamnă „instalarea dictaturii”.

„În loc să se ocupe de problemele de agricultură, că tot e vremea de semănat, ei se ocupă de prostii – interzic libertatea de expresie, interzic simbolurile. Aceste simboluri nu încurcă pe nimeni”, a declarat fostul președinte Vladimir Voronin.


spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related