joi, 23 septembrie 2021
AcasăNewsletterProaspăt inaugurat, spitalul mobil de la Lețcani riscă să-și oprească activitatea după...

Proaspăt inaugurat, spitalul mobil de la Lețcani riscă să-și oprească activitatea după ce DSP a găsit nereguli grave

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a găsit o serie de nereguli existente în funcționarea spitalului mobil de la Lețcani, unde sunt internați pacienți depistați cu COVID-19, urmând ca săptămâna viitoare să se deplaseze la Iași o echipă de experți care să evalueze problemele. Din cauza gravității neregulilor depistate, există riscul ca activitatea medicală să fie întreruptă.

Una dintre cele mai grave deficiențe este că instalația de încălzire, realizată cu aparate de aer condiționat, nu funcționează în condiții de temperatură scăzută, sub 15 grade Celsius, iar apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea, ceea ce reprezintă un factor de risc în special în perioadele de îngheț.

„Burdufurile de trecere dintre module nu asigură etanșeitate și nici izolare termică, pe timpul iernii existând pericolul de blocare a ușilor. Alimentarea cu apă potabilă și conductele de canalizare externe – nu sunt izolate complet, existând risc de îngheț. Nu sunt contracte de mentenanță pentru servicii de alimentare cu apă, oxigen, energie electrică, PSI etc”, se precizează în adresa DSP Iași.

De asemenea, reprezentanții DSP Iași au explicat că procesul de predare-primire s-a blocat, fiind limitat momentan doar la preluarea pe bază de inventar a unei părți din aparatura medicală, lipsind documentația tehnică, inclusiv manualele de utilizare și fișele tehnice ale bunurilor din dotarea spitalului.

„Prin urmare, deși funcționarea este deosebit de importantă în situația epidemiologică prezentă și, deși s-a eliberat Autorizația sanitară de funcționare pe baza faptului că sunt îndeplinite cerințele Ordinului Ministrului Sănătății nr. 914 din 26 iulie 2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, considerăm că, fără îndeplinirea tuturor cerințelor menționate în documentele oficiale amintite și fără remedierea deficiențelor tehnice constatate, activitatea medicală este periclitată. Vă solicităm să procedați urgent la remedierea tuturor aspectelor prezentate, legale și tehnice, în caz contrar vom fi nevoiți să întrerupem activitatea medicală”, au precizat reprezentanții DSP în documentul menționat. Astăzi se aflau internați în unitatea medicală 37 de pacienți cu simptomatologie medie și severă și alți patru pacienți care au nevoie de Terapie Intensivă, unul dintre aceștia fiind intubat și ventilat mecanic. Prezent la Iași, Ministrul Sănătății a precizat că există în acest moment șase paturi ATI, iar alte șase ar putea fi date în folosință săptămâna viitoare dacă temperaturile nu vor fi foarte reduse cu mult sub pragul înghețului. „Trebuie să remediem și acele deficiențe care se regăsesc acum, iar în acest context am format acea echipă de experți care va veni de la București, precum și un corp de control pentru a putea evalua și activitatea care se desfășoară în acest moment, dacă este propice pentru tratarea pacienților pentru următoarea perioadă și dacă oferă siguranță personalului medical”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE