luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterProbleme majore la spitale COVID din Iași: la Lețcani pacienții stau în...

Probleme majore la spitale COVID din Iași: la Lețcani pacienții stau în frig, la Pneumoftiziologie s-a stricat stația de oxigen

Spitalul mobil de la Lețcani, care tratează doar bolnavi infectați cu noul coronavirus, a întâmpinat o nouă problemă: o serie de fluctuații în furnizarea curentului electric, de 1-2 secunde, fac ca sistemul de ventilație să se reseteze și în loc de căldură să bage frig în saloane, în mijlocul iernii.

Reprezentanții Prefecturii, ai Consiliului Județean Iași, ai companiei din Turcia care a livrat unitatea spitalicească și de la EON, compania care furnizează energia electrică, s-au întâlnit marți, 8 decembrie, la Lețcani pentru a căuta soluții pentru problemă. Reprezentanții Asociației Euronest, cea care a achiziționat spitalul, din care fac partea Consiliile Județene din Moldova, au precizat că există riscul ca problemele actuale să fie atât de mari încât funcționarea echipamentelor care depind de alimentarea cu energie electrică să fie pusă în pericol.

„Sunt de ceva vreme constatate niște fluctuații la alimentarea cu energie electrică, variază foarte mult tensiunea, am avut astăzi (n.red. marți) o întâlnire inclusiv cu cei de la EON să vedem ce putem face din punctul nostru de vedere. Vom încerca să instalăm niște surse de energie pentru a asigura tensiunea normală pentru funcționarea echipamentelor, pentru că există riscul de a se produce alte avarii. Situația este delicată, pentru că variațiile de tensiune variază efectiv doar 2 secunde și atunci generatoarele electrice de rezervă nu pot intra în funcțiune în condițiile astea, fiindcă se activează după 5 secunde de la o avarie”, a explicat Alina Popa, director al Euronest.

În urma întâlnirii s-a luat decizia ca reprezentanții companiei de energie electrică să monteze un analizor care va monitoriza fluctuațiile de curent electric, iar CJ Iași și Asociația Euronest vor achiziționa dispozitive stabilizatoare de tensiune pentru a se menține o tensiune constantă din momentul întreruperii curentului până la pornirea generatoarelor.

O altă problemă a fost identificată în cursul nopții trecute și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, care gestionează un număr important de pacienți COVID-19, inclusiv în stare gravă, care au nevoie de oxigen. Stația de oxigen s-a defectat, iar pentru a putea avea suficient oxigen pentru toți pacienții s-a instalat de urgență un compresor de ridicare a presiunii. Aceasta este însă doar o soluție temporară, iar CJ Iași a luat măsuri pentru a face reparații capitale, dar acestea vor dura.

„Am verificat la Consiliul Județean și există încă din luna mai solicitări ale conducerii spitalului de Pneumoftiziologie de a aloca resurse financiare pentru efectuarea de, și citez, «reparații urgente» a stației de oxigen. Din păcate, vechea conducere a rămas impasibilă la aceste solicitări, iar astăzi ne aflăm într-o situație delicată. Începând cu luna martie, stația de oxigen funcționează la capacitate maximă, cele două linii de producție fiind active permanent, asigurând un volum de oxigen, pentru cele două spitale conectate, cu 80% mai mare decât cel normat”, a declarat Marius Dangă, vicepreședintele al Consiliului Județean Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE