miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterProblemele Spitalului mobil de la Lețcani continuă: EURONEST contestă raportul Corpului de...

Problemele Spitalului mobil de la Lețcani continuă: EURONEST contestă raportul Corpului de Control

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, în proprietatea căreia se află Spitalul mobil de la Lețcani, reacționează în urma declarațiilor făcute ieri de conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași care făceau referire la raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Reprezentanții EURONEST precizează că verificarea a avut loc anul trecut, în perioada 9 – 13 noiembrie, însă până în momentul de față nu au fost informați nici despre existența acestui control, nici despre rezultatele acestuia, deși spitalul se află în proprietatea lor. „Dacă am fi fost solicitat să furnizăm informații, pe perioada controlului, cele mai multe dintre constatări nu ar mai fi existat astăzi în raport. Există dovezi certe care demonstrează că raportul a fost întocmit fie cu neglijență, fie cu rea-credință”, au precizat aceștia.

Una dintre problemele majore și care a fost constatată de Corpul de Control a fost că deși saloanele figurează că au 88 de metri pătrați, în realitate au 40 de metri pătrați. Reprezentanții EURONEST spun că echipa de control a notat acest lucru fără să măsoare efectiv și vin cu explicații. „Suprafața saloanelor de ATI este de aproximativ 60 mp, fără a lua în calcul postul de supraveghere alocat personalului medical (aproximativ 12 mp) și camera tehnică aferentă fiecărui salon (aprox. 8 mp). În saloanele de Boli Infecțioase, suprafața saloanelor este de aprox. 70 mp, fără a lua în considerare camera tehnică aferentă fiecărui salon (aproximativ 8 mp), numărul de paturii variind”, explică reprezentanții EURONEST. Conform normativelor OMS, aria utilă minimă trebuie să fie de 7 metri pătrați/pat în saloane și 12 metri pătrați/pat la Terapie Intensivă.

Tot ieri, reprezentanții CJ Iași au susținut că există în dotarea Spitalului de la Lețcani echipamente vechi din 2012, lucru infirmat de reprezentanții EURONEST care susțin că cele mai multe echipamente sunt fabricate în ultimii ani. „Nu există niciun echipament din 2012 în dotarea spitalului, cel mai vechi echipament este din 2014 și este un analizor de gaze Siemens,  de foarte bună calitate, produs de o firmă recunoscută în domeniu, iar următorul cel mai vechi echipament este din 2015. Este un electrocardiograf, dar care face parte din gama cea mai scumpă și mai performantă în materie de electrocardiograf. În rest, echipamentele medicale sunt fabricate în 2019 – 2020”, a explicat Alina Popa, director executiv al EURONEST.

În raport se mai menționa că „unele dintre ventilatoare nu poartă marcajul CE” și că nici paturile din secția ATI nu au etichetă și nici marcaj de conformitate, astfel că nu se poate preciza tipul, seria și producătorul lor. „Echipa de control trebuia să ridice, cu telecomanda, unul dintre capetele patului și ar fi observat, dedesubt, marcajul CE aplicat într-un loc unde nu riscă să fie deteriorat. Toate echipamentele din dotarea Spitalului Lețcani au etichete de conformitate CE, certificate/declarații de conformitate și respectă standardele în domeniu”, au completat proprietarii spitalului. Reprezentanții EURONEST au mai explicat că există certificate de conformitate CE pentru toate echipamentele, pentru că dacă acestea nu ar fi existat nu ar fi trecut de Vama Iași nu s-ar fi putut realiza importul.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE