PACT.CO: Procentul copiilor obligați la diverse forme de exploatare sexuală e în scădere

Data:

spot_img

Procentul copiilor obligați la diverse forme de exploatare sexuală este în scădere, de la 84% în 2020 la 81% în 2021, la 72% în 2022, arată raportul realizat în cadrul proiectului Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii (PACT. CO).

Principalele județe de exploatare sunt Dolj, Bacău, București, Timiș, iar principalele țări de exploatare sunt Italia, Marea Britanie, Germania, Spania..

Raportul a  fost prezentat de către cercetătorul Alexandru Gulei, director executiv la Asociația Alternative Sociale, în cadrul conferinței „Copiii, victimele traficului de persoane” – REACT&PACT.CO – care s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

În ciuda datelor în scădere, majoritatea participanților la studiu au fost de părere că statisticele disponibile nu reflectă adevărata dimenisune a fenomenului. Printre cauze, se află faptul că nu sunt înregistrate date cu privire la faptele penale asociate traficului de minori care au dus la identificarea de copii victime.

Sunt situații în care acești copii au fost identificați în cursul cercetării altor tipuri de infracțiuni, cum ar fi pornografia infantilă, trafic de droguri etc. Raportul a prezentat cauzele și factorii care afectează identificarea copiilor vitime, dar și soluții practice pentru optimizarea identificării copiilor victimă, îmbunătățirea colaborării interinstituționale și furnizarea de servicii de asistență de calitate.

Sumarul raportului poate fi găsit pe siteul www.cado.org.ro.

Conferința, organizată de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), a marcat finalizarea proiectului ReAct – Reformă si acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor victime ale traficului uman, în sistemul de justiție, desfășurat în perioada martie 2021- aprilie 2023, dar și lansarea noului proiect PACT. CO., derulat în perioada iunie-iulie 2023.

Ambele proiecte se bucură de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, și au în centrul atenției minorul, victimă a traficului de persoane.

Citește și Zeci de table interactive pentru liceenii botoşăneni

La conferință au participat, în ordinea intervențiilor, Laura Vicol, deputat PSD, președinta Comisiei Juridice, Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Simina Tulbure, deputat REPER, Cerasela Bănică, secretar de Stat, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Isabela Mihalache, președinta CADO, Silvia Tăbușcă, președinta Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), Vasile Gafiuc, președinte IPSB. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai mai multor DGASPC-uri din țară, ONG-uri de profil, ambasade și jurnaliști.

ReAct a inclus, în principal, realizarea unei cercetări despre situația în justiție a copiilor care sunt victime ale traficului de persoane, implementarea unei campanii naționale și europene de advocacy pentru schimbarea prevederilor legale privind protecția victimelor minore în cadrul procedurilor penale, realizarea unei campanii de conștientizare despre situația minorilor ca victime ale traficului în sistemul de justiție și pregătirea profesioniștilor implicați în audierea minorilor potrivit standardelor europene.

PACT.CO își propune îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acțiuni de watchdog, de advocacy, de modificarea cadrului de politici publice la nivel național și regional, de conștientizare a victimelor/ potențiale victime, și de pregătire a profesioniștilor din sistemul de protecție a copilului.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în anul 2021, în Uniunea Europeană victimele traficului uman a crescut cu 10%, 59% dintre victime fiind cetățeni ai Uniunii Europene, România și Bulgaria deținând primele locuri cu cele mai multe victime cetățeni europeni.

Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în anul 2021, 56% dintre victimele înregistrate oficial sunt minori, cu vârsta cuprinse între 12 și 17 ani (89%) , fetele fiind cele mai afectate (90%), forma principală de exploatare fiind cea sexuală. ONG-urile din domeniu și instituțiile internaționale atrag atenția că în realitate numărul victimelor minore este mult mai mare decât cel raportat oficial. De asemenea, ANITP raportează că ponderea victimelor beneficiare de servicii de asistență în 2021 este de 62% din cele identificate pe parcursul aceluiași an.

Acest demers a avut loc în cadrul proiectului PACT.CO- Prevenire, Advocacy, Conștientizare împotriva Traficului de Copii, derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.  

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”. sursa – comunicat de presă CADO.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...