Dosarul lui Uncheașu, „îngropat” de procurori de dragul părinților judecători din Craiova

Data:

spot_img

Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara a clasat un dosar penal pe motiv de prescriere a faptei, cu obiect ucidere din culpă, după ce fiul unui judecător din Craiova a provocat un accident de circulație. Matei Uncheașu a condus beat și fără permis în 2018, accident în urma căruia prietena sa a decedat.

Ulterior, pentru ca fiul judecătorilor să nu plătească despăgubiri familiei decedatei, procurorii au cerut instanței redeschiderea urmăririi penale, procesul de despăgubiri civile fiind ținut în loc de finalizarea anchetei penale care poate dura cât vor procurorii din Hunedoara.

După 5 ani de așa zisă anchetă, după ce au ținut la sertar un dosar banal de conducere fără permis, procurorii PJ Hunedoara nu au apucat să-l trimită în judecată pe Uncheașu deoarece dosarul s-a prescris, cazul fiind lăsat în nelucrare ani de zile. „Admite cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara. Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. 416/II/2/2023 din data de 15.02.2023 emisă de prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara şi confirmă soluţia de redeschidere a urmăririi penale în dosarul nr. 1070/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și ucidere din culpă”, se arată în decizia instanței.

Proces redeschis pentru a tergiversa plata despăgubirilor

Tradus, asta înseamnă că în februarie 2023, procurorii aveau dosarul clasat, iar pentru a bloca procesul civil de plată a despăgubirilor el a fost redeschis la cererea procurorilor. „Un dosar de conducere fără permis se instrumentează în cel mult 3 săptămâni. Au avut tupeu dacă au ținut în nelucrare atâția ani un caz banal”, ne-a declarat un procuror care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Am întrebat la PJ Hunedoara care au fost soluțiile date în dosarul 1070/P/2019 pe care l-a preluat de la Craiova, chipurile pentru a nu fi afectată ancheta de calitatea părinților făptuitorului.

După expirarea termenelor legale de 10, respectiv 30 de zile, am sunat la unitatea de Parchet. Purtătorul de cuvânt al instituției, procuroarea Felicia Daniela Munteanu ne-a transmis că nu a răspuns deoarece nu am atașat legitimația de jurnalist, deși cererea a fost transmisă în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Proces suspendat

Pe 5 decembrie 2023, Tribunalul București suspenda un dosar cu obiect „pretenții” deschis de familia victimei Denisa Olaru împotriva Biroului Asiguratorilor de autovehicule din România, proces în care Uncheașu are calitatea de intervenient. „În temeiul art. 413 alin. (1) pct. 2 Cod procedură civilă, suspendă judecata cauzei, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1070/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara. Cu drept de a formula recurs pe toată perioada suspendării”, se arată în decizia Tribunalului.  

Andreea Denisa și-a pierdut viața pe loc în urma accidentului provocat de fiul judecătorilor Uncheașu

Recurs nu a mai făcut nimeni, iar rudele fetei moarte așteaptă și acum despăgubiri de la familia lui Uncheașu.

Dumitru Uncheașu este delegat de la Judecătoria Craiova la Penitenciarul Craiova – Pelendava, iar soția sa, Cecilia, s-a pensionat anul acesta din funcția de judecător la Tribunalul Dolj. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara este condus, prin delegare, de procurorul Daniel Tudoroaia.

Pe 17 iulie 2018, Andreea Denisa, o tânără de 18 ani din Craiova, a murit în accidentul rutier provocat de prietenul ei, Matei Uncheaşu (16 ani), care s-a urcat la volanul maşinii părinţilor fără a avea permis auto şi în stare de ebrietate. Șoferul a fost reținut o noapte apoi a făcut arest la domiciliu 2 luni.

Numele beizadelei Matei Uncheașu apare pe portalul instanțelor de judecată după ce în 2023 și 2024 a contestat două amenzi de circulație aplicate de Poliția Rutieră, semn că în prezent deține permis de conducere.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

2025, anul provocărilor financiare: sfaturile specialiștilor pentru un an dificil | Ziarul de Iași

2025, anul provocărilor financiare, poate deveni și anul economiilor...

Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă în Gara Albești: locuințele din zonă vor fi evacuate

Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă au fost depistate, vineri...

Totuși, Putin a decis să înghețe Transnistria | Analiză Deutsche Welle

Au început complicațiile în Transnistria, după ce Rusia a...

Elena Lasconi: Uniunea Europeană ne-a deschis multe uși, dar ține de noi să valorificăm aceste șanse

Elena Lasconi laudă beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană,...