Procesul a fost deschis de două asociații: „Apărătorii dreptei credințe calendarul ortodox iulian” și „Cealaltă Românie”. Președinții acestora au cerut desființarea actului prin care Curtea Constituțională a dispus anularea alegerilor prezidențiale și, de asemenea, validarea lui Călin Georgescu în funcția de Președinte al României.
Judecătorii au discutat mai mult pe marginea procedurilor judiciare, decât a fondului plângerii și au respins-o de la primul termen.
Plângerea înaintată de asociația „Apărătorii dreptei credințe calendarul ortodox iulian”, de asociația culturală „Cealaltă Românie” și de președinții celor două organizații a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Iași la mijlocul lunii trecute. Prin aceasta, reprezentanții celor două asociații au cerut constatarea nulității absolute a Hotărârii 32 a Curții Constituționale din 6 decembrie anul trecut prin care a fost anulat procesul electoral de alegere a președintelui României, ca și obligarea CCR la validarea ca președinte a lui Călin Georgescu, în baza rezultatului voturilor exprimate până la oprirea desfășurării turului II de scrutin.
Citește și: Deceniul fără glorie al președintelui Iohannis
Reclamanții i-au chemat în judecată pe cei nouă membri ai Curții Constituționale
Dacă Curtea de Apel ar fi apreciat că cererea este inadmisibilă, reclamanții cereau obligarea CCR la revocarea propriei hotărâri și la emiterea unei „erate” prin care să dispună reluarea turului II al alegerilor prezidențiale.
Modul de redactare a plângerii i-a contrariat pe judecători. Cererea era întemeiată pe prevederile legii contenciosului administrativ. Acestea sunt aplicabile actelor administrative emise de instituțiile publice, cum sunt, printre altele, hotărârile consiliilor locale sau județene. Tot hotărâri emite și tribunalul, ca instanță, fără ca acest lucru să însemne că ar fi vorba de un act administrativ. De asemenea, reclamanții îi chemaseră în judecată și pe cei 9 membri ai Curții de Apel, în nume personal.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Traian Băsescu critică deciza lui Klaus Iohannis de a demisiona
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES / GRIGORE POPESCU)