Procesul de trafic de influență al fostului ministru Bănicioiu s-a închis după prescrierea faptelor. Un judecător a decis închisoare pentru fostul demnitar

Data:

spot_img

Instanța supremă a decis, în unanimitate, că faptele fostului ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu într-un dosar de trafic de influență s-au prescris dar că trebuie să plătească prejudiciul. Dacă plătește 1,3 milioane de lei, Bănicioiu rămâne cu apartamentul din Spania cumpărat din șpăgi.

„Încetează procesul penal privind pe inculpatul Bănicioiu Nicolae pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…) constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal privind pe inculpata Furtună Cătălina Alexandra (….), pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de trafic de influenţă, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizia instanței supreme, care nu este definitivă.

Cei trei judecători au decis să confiște de la Bănicioiu sumele de 895.127,91 de lei, reprezentată de dividende aferente anului 2013, distribuite de Hemos Med SRL, și 396.994,21 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2013, distribuite de SC Disan Ortomed SRL, bani primiți de fostul demnitar în schimbul traficării influenței în intervalul 26.02.2014 – 27.10.2014. „Menţine măsurile asiguratorii dispuse faţă de inculpatul Bănicioiu Nicolae în dosarul nr. 528/P/2019 al DNA, menţinute anterior în cauză prin încheierea din 14.06.2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în limita sumei confiscate, respectiv 1.292.122, 12 lei”.

Nu a existat luare de mită

În aceleași dosar, pentru luarea de mită, doi judecători, Andrei Rus și Luminița Criștiu Ninu, au decis să-l achite pe Bănicioiu și complicea sa pe motiv că „fapta nu există”.

În același timp, al treilea judecător, Cristina Radu Rotaru, a făcut opinie separată și a decis condamnarea celor doi la închisoare cu executare pentru luare de mită și confiscarea sumelor „de 679.339,42 lei,  reprezentând dividende primite de la S.C. HEMOS MED S.R.L., aferente anului 2014, 1.126.602,93 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. DISAN ORTOMED S.R.L., aferente anului 2014, şi 806.447,14 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. DISAN ORTOMED S.R.L., aferente anului 2015”. Radu Rotaru a cerut pentru cei doi închisoare cu executare.

În 2021, DNA a identificat, împreună cu organele judiciare din Spania, un apartament din Marbella care era trecut pe numele unui cunoscut al lui Bănicioiu, imobil care s-a dovedit a fi proprietatea fostului ministru al Sănătății.

Bănicioiu ar fi primit la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul complicei Alexandra Furtună, de la două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014. Foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătății:

menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile, sau numirea pe funcția de manager la aceste spitale publice/institute a unor persoane apropiate celor doi.

Cine e Bănicioiu

Nicolae Bănicioiu a avut patru mandate de deputat, ales din partea PSD. În mai 2018, el a demisionat din PSD și a trecut la partidul lui Victor Ponta. De altfel, Bănicioiu a fost ministru în guvernele Ponta – ministru al Tineretului și Sportului și ministru al Sănătății.

În perioada decembrie 2012- martie 2014, Bănicioiu a fost ministru al Tineretului și Sportului, iar ulterior (martie 2014-noiembrie 2015) a ocupat portofoliul de la Sănătate, fiind ministru al Sănătății la momentul tragediei de la Colectiv, din 30 octombrie 2015. El este cel care în zilele ce au urmat incendiului declara că „avem de toate” și că nu e nevoie ca victimele să fie duse și tratate în spitale din străinătate.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...