Procesul interlopilor acuzați de înșelăciuni cu terenuri ultracentrale în Iași o ia de la capăt

Data:

spot_img

Procesul interlopilor acuzați de înșelăciuni cu terenuri ultracentrale în Iași o ia de la capăt, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat două încheieri de ședință din camera preliminară.

Consecința este că rechizitoriul întocmit de procurori va trebui analizat din nou, de alți judecători, înainte de a se trece la judecata propriu-zisă.

Problema identificată de magistrații instanței supreme, la sesizarea avocaților mai multor inculpați, a fost una de procedură. Judecătorii Curții de Apel care au analizat dosarul nu mai erau suficient de calificați să o facă.

În urmă cu un an, 11 inculpați au fost trimiși în judecată de DIICOT, fiind acuzați că spoliaseră oameni în vârstă care așteptau de ani de zile retrocedarea unor terenuri valoroase.

„Gulerele albe” obțineau și valorificau terenurile, fără ca banii încasați să mai ajungă la cei îndreptățiți.

Finanțatorul grupului ar fi fost, conform procurorilor, Adrian Corduneanu, zis „Beleaua”. Rețeaua specializată în tranzacții cu terenuri fusese destructurată de DIICOT în noiembrie 2021.

Citește și: Cine este mai bine văzut ca președinte al României între Ciucă și Ciolacu. Unde se află Drulă. Ce șanse are Geoană

Înșelăciuni cu terenuri întinse pe șase ani

Conform procurorilor, pe parcursul a șase ani, membrii rețelei comiseseră numeroase înșelăciuni cu terenuri.

Ei ar fi identificat persoane în vârstă, fără moștenitori sau cu rudele plecate în străinătate, care solicitaseră retrocedarea unor suprafețe importante și valoroase de teren.

Era vorba de situații clare din punct de vedere juridic, în care drepturile de proprietate fuseseră validate de comisiile de specialitate sau confirmate prin hotărâri judecătorești, dar în care nu se ajunsese la punerea efectivă în posesie.

Bătrânii care aveau dreptul la terenuri erau convinși să încheie procuri de reprezentare în favoarea membrilor rețelei, aceștia urmând să se ocupe de finalizarea procedurilor de retrocedare și să valorifice terenurile.

„Gulerele albe” ale rețelei își foloseau statutul și cunoștințele pentru a obține retrocedările. Ulterior, vindeau terenurile, băgau banii în buzunar, iar proprietarii de drept erau purtați cu vorba.

Valoarea tranzacțiilor făcute de grup s-ar fi ridicat la aproximativ 2,5 milioane euro. Banii obținuți de rețea erau „spălați” ulterior prin cumpărarea de noi proprietăți pe numele unor rude sau persoane apropiate.

Nume cunoscute, avocați, notari

Conform procurorilor, grupul ar fi fost condus de avocatul Alexandru Tudor Bernic, notarul Răzvan Ionuț Costin, prin intermediul căruia se realizau tranzacțiile, procuratorul imobiliar Cătălin Gheorghiță Sandu și concubina acestuia, Mihaela Monica Pușcașu.

Alături de ultimii trei, au mai fost trimiși în judecată avocatul Ionuț Florin Crâșmaru, notarul Daniel Bogdan Florea, Adrian Corduneanu „Beleaua”, soția acestuia, Ramona Carmen Corduneanu, o „săgeată” a lui Corduneanu, Iulian Dănuț Ilincariu sau un apropiat al grupului, Florin Constantin Roată, prin conturile căruia erau „spălați” banii obținuți din tranzacții.

Procesul interlopilor acuzați de înșelăciuni a continuat fără avocatul Bernic

Avocatul Bernic a decedat în decembrie 2022, procesul continuând fără el.

Până acum, nu a avut loc niciun termen de judecată pe fond, magistrații fiind ocupați cu analiza contestațiilor depuse de avocați.

Abia în noiembrie anul trecut, Curtea de Apel a putut constata legalitatea rechizitoriului, dispunând începerea judecății. Și această dispoziție a fost însă contestată, dintr-un motiv mai puțin obișnuit, nelegala compunere a completului de judecată care analizase dosarul în camera preliminară.

Concret, conform legii, infracțiunile de corupție, cum erau și cele de care era acuzată rețeaua imobiliară, trebuie judecate de magistrați specializați.

Articolul integral, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași | Ziarul de Iași

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași,...

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...