Procesul lui Trump. Care sunt cele mai grave acuzații aduse fostului președinte

Data:

spot_img

Donald J. Trump, care a depășit două încercări de punere sub acuzare în Congresul SUA, o anchetă a procurorului special și zeci de ani de investigații, a fost acuzat marți de procurorii din Manhattan că a orchestrat fraudă pentru a deveni președinte.

Donald Trump a pledat nevinovat în acest dosar, care are consecințe politice de amploare și deschide un nou capitol în viața publică a mogulului imobiliar și lider republican, care se confruntă acum cu perspectiva unui proces penal, scrie The New York Times.

Trump, acuzat de 34 de infracțiuni

Domnul Trump, care a fost inculpat pentru 34 de infracțiuni și este acuzat că a mușamalizat un potențial scandal sexual în care este implicată o vedetă porno, și-a făcut o apariție extraordinară la clădirea Tribunalului Penal din Lower Manhattan pentru ai se prezenta acuzațiile.

Chiar dacă susținătorii lui Trump s-au adunat afară, fostul președinte a stat, aproape docil, la masa apărării, ascultând, în timp ce procurorii descriau cazul.

În general, el a vorbit puțin, dar la un moment dat s-a aplecat în față și a pledat „nevinovat” pentru cele 34 de acuzații penale, conform The New York Times.

Audierea a fost importantă și pentru procurorul care a introdus cazul, procurorul districtual din Manhattan, Alvin L. Bragg. Ulterior, el a făcut primele sale remarci de la rechizitoriu, punctând o procedură care a dus la un mult așteptat moment de catarsis: prima zi a lui Trump în instanță ca inculpat penal.

„Toată lumea este egală în fața legii”, a spus Bragg, la o conferință de presă după acuzare. „Nicio sumă de bani și niciun nivel de putere” nu schimbă asta, a adăugat el.

Citește și: Donald Trump, primul președinte american acuzat penal

Trump face postări amenințătoare pe net

În timpul audierii, unul dintre procurorii din Manhattan, Chris Conroy, a adus în discuție postări amenințătoare pe care Trump le-a făcut online în ultimele săptămâni, în care a scris inclusiv că ar urma „moarte și distrugere” dacă ar fi acuzat.

Ca răspuns, judecătorul care supraveghează cazul, Juan M. Merchan, s-a adresat avocaților lui Donald Trump, spunându-le: „Vă rugăm să vorbiți cu clientul dumneavoastră și cu oricine altcineva este nevoie și să le reamintiți să se abțină de la a face declarații care ar putea incita la violență sau tulburări civile”, relatează The New York Times.

Cazul, adus în orașul natal al lui Donald Trump, este începutul călătoriei fostului președinte prin sistemul de justiție penală.

Este posibil ca această călătorie să nu se încheie la New York: el se confruntă cu alte trei anchete penale în statele Georgia și Washington, legate de acuzații de subminare a alegerilor și de manipulare a dosarelor guvernamentale sensibile, probleme care stau la baza democrației și securității americane.

Citește și: Campanie PRESShub | Oaia care a murit la Revoluție și primul transplant renal la Cluj

Trump este primul fost sau actual președinte al SUA acuzat penal

Donald Trump nu a vorbit cu jurnaliștii aflați în așteptare sau cu membrii publicului când a intrat sau a ieșit din clădirea tribunalului penal din Manhattan, deși a ridicat pumnul strâns când a părăsit Trump Tower în drum spre tribunal.

Într-un discurs, fostul lider american a și-a exprimat o serie de nemulțumiri și a făcut afirmații exagerate sau false, în timp ce a încercat să discrediteze cazul împotriva lui și a declarat că acesta este „o insultă la adresa țării noastre”, potrivit The Washington Post.

„Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva în America. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla”, a repetat el. „Singura crimă pe care am comis-o este să apăr fără teamă națiunea noastră de cei care caută să o distrugă.”

Procurorii l-au presat pe judecător să accelereze începerea efectivă a procesului, pentru luna ianuarie, dar echipa lui Trump a spus că este prea ambițioasă dorința și a sugerat primăvara viitoare ca o perioadă mai potrivită. În orice caz, procesul ar putea avea loc în timpul campaniei interne din Partidul Republican.

Nu se așteaptă ca Trump să apară din nou în instanță până cel puțin în decembrie, dar avocații săi vor depune ceea ce probabil va fi un set lung de moțiuni în august, iar procurorii trebuie să răspundă în scris șase săptămâni mai târziu, precizează The Washington Post.

Cazul „zombi”

Bragg și echipa sa de investigație au petrecut luni de zile să verifice dacă Trump a falsificat înregistrările comerciale legate de plățile în bani care ar putea constitui o încălcare a finanțării campaniei. Fapte și acuzații pe care unii avocați le-au numit un caz „zombi”, deoarece persistă, aparent fără viață, dar nu chiar mort, de ani de zile.

Rechizitoriul de 16 pagini susține că Trump a falsificat în mod necorespunzător înregistrările comerciale pentru a ascunde plăți în valoare de 130.000 de dolari către fostul său avocat, Michael Cohen, care a plătit-o pe actrița de film pentru adulți Stephanie Clifford, cunoscută profesional ca Stormy Daniels, scrie The Washington Post.

Trump și asociații au încercat să ignore legea

Stormy Daniels a susținut că a avut o relație sexuală cu ani în urmă cu Trump, care a negat. Falsificarea înregistrărilor comerciale este o infracțiune în New York, atunci când există o „intenție de a frauda” care include și intenția de a „comite o altă infracțiune sau de a ajuta sau ascunde” o infracțiune.

Bragg le-a spus reporterilor, după acuzare, că acest complot face parte dintr-un efort mai amplu al lui Trump și al asociaților săi de a ignora legile electorale federale și din New York, făcând plăți către Daniels și către cel puțin două persoane pentru a suprima informațiile potențial dăunătoare din punct de vedere politic, căci candida pentru presedinție, mai relatează The Washington Post.

Deși documentele de acuzare nu specifică exact ce legi ar fi încălcat Trump, Bragg a spus că este o infracțiune conform legii statului să conspiri pentru a promova o candidatură politică prin mijloace ilegale și că plățile prin transfer au depășit limitele contribuțiilor la campania federală.

El a menționat că biroul său urmărește în mod obișnuit cazurile care implică falsificarea înregistrărilor financiare.

Cinci concluzii din rechizitoriul lui Trump din New York

1. Cele 34 de acuzații se concentrează pe modul în care au fost înregistrate plățile către avocatul Michael Cohen, în 34 de momente diferite.

Rechizitoriul se concentrează pe efortul raportat în 2016 de a ascunde o poveste care pretinde că Trump și actrița de film pentru adulți Stormy Daniels au avut o relație extraconjugală. Acest efort a implicat o plată de 130.000 de dolari către Daniels, plătită de Michael Cohen, atunci avocatul lui Trump.

2. Marele juriu a catalogat acuzațiile ca infracțiune, pe baza caracterului ilegal al plăților.

Aici contează cu adevărat detaliile plăților. În declarația sa, biroul lui Bragg subliniază modul în care Cohen și David Pecker, fostul CEO al American Media, Inc. (AMI), ar fi colaborat cu Trump pentru a orchestra plățile către mai multe părți.

Acesta a inclus și plata către Daniels, fostul model Playboy, Karen McDougal (care a primit o plată de 150.000 de dolari de la AMI, editorul National Enquirer) și o plată de 30.000 de dolari de la AMI către un portar al Trump Tower în 2018, potrivit The Washington Post.

Dovada că Trump știa de plata către Stormy Daniels

3. Procurorii susțin că au dovezi care demonstrează în mod explicit că Trump știa clar pentru ce erau aceste plăți.

Cohen l-a apărat anterior pe Trump într-un proces când a pledat vinovat, dar, din moment ce nu au fost niciodată acuzații directe împotriva fostului președinte, nu au fost prezentate dovezi care să demonstreze că Trump știa că plățile erau făcute cu intenția să-și consolideze candidatura din 2016.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale rechizitoriului – argumente care vor trebui dovedite în instanță – este legătura dintre Trump și plăți.

De exemplu, s-a înțeles că Cohen (identificat ca „Avocat A”) a plătit-o pe Daniels („Femeia 2”) după ce povestea ei a fost transmisă echipei lui Trump de către AMI. Documentul publicat marți leagă asta de Trump, conform The Washington Post.

„Pârâtul i-a ordonat avocatului A să întârzie efectuarea unei plăți către Woman 2 cât mai mult posibil”, se arată în document. „L-a instruit pe avocatul A că, dacă ar putea amâna plata până după alegeri, ar putea evita cu totul plata, pentru că la acel moment nu ar conta dacă povestea devine publică”.

Cine l-a ajutat pe Trump să „îngroape” poveștile care îi puteau strica imaginea

4. Trump i-a mulțumit lui David Pecker pentru că l-a ajutat cu campania.

Se știa de ceva vreme că Pecker și AMI și-au propus să ajute campania lui Trump. Rechizitoriul publicat marți începe în august 2015, momentul în care Pecker i-a contactat pentru prima dată pe Trump și Cohen și le-a spus despre disponibilitatea lui de a cumpăra și îngropa povești negative.

Un nou document adus instanței este o probă conform căreia Trump a recunoscut eforturile lui Pecker, spune The Washington Post.

„Între ziua alegerilor și ziua inaugurării, în perioada de tranziție a pârâtului la rolul său de președinte, inculpatul s-a întâlnit în privat cu CEO-ul AMI în Trump Tower din Manhattan”, se arată în declarație.

„Pârâtul a mulțumit CEO-ului AMI pentru că s-a ocupat de poveștile Portarului și Femeii 1 și l-a invitat pe CEO-ul AMI la Inaugurare. În vara anului 2017, inculpatul l-a invitat pe directorul general al AMI la Casa Albă la o cină, pentru a-i mulțumi pentru ajutorul acordat în timpul campaniei.”

Instanța l-a avertizat pe Trump despre postările sale

5. În instanță, Trump a fost avertizat cu privire la comentariile sale publice asupra cazului.

La procesul în sine, avocații și judecătorul Curții Supreme din New York, Juan Merchan, au discutat retorica publică a lui Trump despre caz, care a inclus denigrarea entuziastă a acuzațiilor penale și a lui Bragg.

„Vă rugăm să vă abțineți de la a face declarații care ar putea incita la violență sau tulburări civile…”, a spus Merchan, „a face comentarii care au potențialul de a incita la violență, de a crea tulburări civile sau de a pune în pericol starea sau bunăstarea oricărei persoane”.

Nu a fost instituit niciun ordin care să-i interzică lui Trump să mai posteze, dar există un precedent relevant din cercul lui Trump. În 2019, un judecător federal i-a interzis aliatului lui Trump, Roger Stone, să mai posteze pe rețelele de socializare, după ce a postat comentarii jignitoare în timp ce era judecat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima discuție între Scholz și Putin în doi ani. Cancelarul german cere retragerea trupelor din Ucraina | Aktual24

Prima discuție directă între cancelarul german Olaf Scholz și...

Va abandona Trump Ucraina? | Universul.net

Va forța Europa să se maturizeze mai repede. Puține țări...

Volkswagen investește 5,8 miliarde de dolari într-un parteneriat cu Rivian, rivalul Tesla | Aktual24

Volkswagen investește 5,8 miliarde de dolari într-un parteneriat cu...