joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterProcesul Sorinei Pintea începe cu întârziere de 10 luni. Camera preliminară, noua...

Procesul Sorinei Pintea începe cu întârziere de 10 luni. Camera preliminară, noua metodă de amânare

Înaltă Curte de Casație și Justiție a decis, joi, definitiv că procesul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea poate începe la Tribunalul Maramureș, instanța competentă să judece acuzațiile de corupție la adresa demnitarilor.

Decizia ICCJ vine la 10 luni de când Sorina Pintea a fost trimisă în judecată de către DNA, pentru că în calitate de manager al Spitalului Județean din Baia Mare, ar fi primit 10.000 de euro și 120.000 lei mită, ca procent dintr-un contract de achiziții publice.

Rechizitoriul a stat aproape un an în camera preliminară, fiind plimbat de la București la Maramureș. Asta în condițiile în care Codul de procedură penală prevede clar că un dosar trebuie soluționat în camera preliminară în maximum 60 de zile. 

Această instanță intermediară a fost introdusă în 2014 și scopul său inițial era de a verifica rapid legalitatea probelor depuse la dosar, legalitatea trimiterilor în judecată, inclusiv în ceea ce privește instanța competentă, și a clasării dosarelor. Legiuitorul spera ca, prin această verificare, procesul pe fond ssă se desfășoare mai repede, fără a fi tergiversat din cauza unor vicii de procedură. 

Dar, între timp, camera preliminară a fost locul unde sunt tergiversate dosarele importante: dosarul Mineriadei și cel al Revoluției au stat câte 2 ani în această instanță intermediară, iar dosarul de corupție a lui Adrian Sârbu a fost tergiversat 2 ani.

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE