miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterProcuroarea Alexandra Lăncrănjăn, despre „DNA-ul pădurilor”: Nu pot rezolva 10 procurori ce...

Procuroarea Alexandra Lăncrănjăn, despre „DNA-ul pădurilor”: Nu pot rezolva 10 procurori ce nu au făcut câteva sute

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a avertizat că noua structură de parchet pe care vrea Parlamentul să o înființeze, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, supranumită „DNA-ul pădurilor”, nu va fi funcțională.

„Avem două capitole mari care nu poti fi separate, atunci când discutăm dacă va fi funcțională sau nu: structura acestei instituții ce urmează a fi înființată și dreptul material, respectiv infracțiunile prevăzute în codul silvic.

O problemă importantă este legată de modul cum a fost gândită structura. Inițial, DIIM a fost gândită ca o copie a DIICOT-ului, cu un număr mare de procurori, împărțiți în teritoriu.

Din păcate, în Camera Deputaților acest lucru s-a modificat și acum avem o clonă a SIIJ-ului, în care toată lumea se așteaptă ca zece procurori, dintre care doi cel puțin cu funcții de conducere, să investigheze pe tot teritoriul României o serie de infracțiuni care au legătură cu mediul și care nu se întâmplă cu o curgere a timpului foarte largă și care, la acest moment, sunt preluate de parchetele de pe lângă judecătorii, care sunt cele mai numeroase, cu cel mai mare număr de procurori, cu o structură a Ministerului de Interne care ar trebui să asigure suport și care ar trebui să facă în mare parte urmărirea penală.

Legiuitorul ne spune acum că acolo unde sute de procurori nu au reușit, va reuși o structură mutată la București, unde nu e cel mai propice loc pentru infracțiuni silvice, cu o schemă redusă de personal.

Avem un exemplu concret deja de instituție care este centrată în București, deși ar trebuie să acopere toată țara, care are un număr foarte mic de procurori și care nu funcționează.

Citește și VIDEO Procurorul Alexandra Lăncrănjan: Accesul la Curtea Constituțională să se facă prin examen

DIIM nu va rezolva în niciun fel problemele pe care procurorii actuali le întâmpină în  investigația infracțiunilor de mediu.

Asta deoarece sunt probleme legislative. Legislația nu este clară în acest moment. Codul silvic se referă la infracțiuni care sunt fie foarte neclar prevăzute, fie sunt foarte greu de probat, deoarece presupun raportarea la o valoare care nu poate fi determinată în timpul infracțiunii și care dau naștere în practică la mari probleme.

Alexandra Lăncrănjan

În unele cazuri, o persoană trebuie să fure de două ori, ca să intre la pragul valoric de infracțiune. Dacă pădurarul te prinde cu o cantitate de lemn sub acest prag, îți va da doar o amendă. Dar legea spune că o persoană nu poate fi amendată de două ori pentru aceeași faptă, de aceeași gravitate.

Noi am cerut să ne concentrăm pe adevărata problemă, trebuie să identificăm unde este problema în achetarea, judecarea și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.

Problema este modul în care am creat textul care incriminează acțiunea. Nu contează dacă avem o direcție specializată sau nu.

În plus, degeaba țin procurorii în București, dacă infracțiunile se petrec în altă parte”, este opinia Alexandrei Lăncrănjan.

Stefan Josan
Ștefan Josan este expert în relații internaționale și afaceri europene. Stefan a lucrat la Parlamentul European, Centrul Martens pentru Studii Europene și OSCE/ODIHR. În prezent, Stefan ocupă funcția de coordonator de proiecte la Freedom House Romania. Este absolvent de Relații Internaționale și Studii Europene al Colegiului Europei și al Universității Babeș-Bolyai.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE