Procurorul militar Bogdan Pîrlog scrie, într-o postare pe o pagină de Facebook, despre protestele magistraților din urmă cu 5 ani, când a început prigoana împotriva celor care s-au opus legilor justiției gândite de oamenii lui Liviu Dragnea, despre oportunismul unor colegi magistrați, despre „servanții politici ai penalilor”.
„04 Aprilie 2019, reprezentanții magistraților români protestau pe treptele palatului de justiție din Bruxelles împotriva măsurilor criminale luate de penalii autohtoni care capturaseră statul și „făceau legea”. Protestam pentru apărarea justiției și statului de drept. Majoritatea celor de pe trepte am făcut, pentru pozițiile asumate, obiectul unei avalanșe de acțiuni disciplinare, unii au avut parte chiar de dosare penale la SIIJ sau SIIJ 2. Dar ne-am luptat.
Din păcate, câteva luni mai târziu, deși penalii grobieni au fost băgați mai la umbră, liderul lor ajungând chiar la răcoare, au făcut pasul înainte penalii mai bizantini, mai spălați în aparență, și lucrurile s-au complicat pentru justiție”, arată Pîrlog.
Citește și: Fost angajat SIE, făcut magistrat, deși a picat de două ori testul psihologic
Complicii dezastrului
Procurorul militar mai arată că operațiunea de distrugere a justiției a continuat cu concursul unor personaje cu funcții de conducere și sprijiniți de diverși politicieni. „Clamându-se reforma justiției și repararea ticăloșiilor făcute de binomul Livache-TT, noul cuplu de servanți ai penalilor, Klaus-Predoiu, au distrus în justiție tot ceea ce supraviețuise celuilalt cuplu sinistru. Evident cu ajutorul unor cozi de topor oportuniste din interiorul sistemului nostru. La procurori, uneori mai pe persoană fizică, de exemplu Scutea, Hosu, Hăineală, Olaru, Solomon, în ultimii ani de mandat, cei câțiva în jurul cărora s-a format SIIJ. La judecători însă a fost altă poveste și la alt nivel. „Uzina”, „compania” Liei Savonea prin profesionalismul organizării unui adevărat sistem judiciar paralel, care includea și inspecția judiciară și SIIJ, nu are corespondent în istoria recentă autohtonă. Are mai degrabă similitudini cu organizarea mafiei siciliene înainte să o destructureze justiția prin acțiunea unor magistrati precum Falcone și Borsellino”, mai arată Pîrlog.
Tăcerea CE
În continuare, magistratul vorbește despre ipocrizia Comisiei Europene care, odată cu războiul din Ucraina, a închis ochii la derapajele României de la statul de drept.
„Apoi a venit pandemia și războiul din Ucraina și s-a încheiat „jocul”. Dintr-o dată justiția și statul de drept în Romania au devenit un moft pentru Comisia Europeană si partenerii euroatlantici, raportat la nebunia din Est și dintr-o dată s-a declarat salvarea justiției și statului de drept în România, s-a ridicat MCV-ul cu un ultim raport sinistru în care noaptea din cuprinsul corpului raportului era declarată zi în concluzii și Europa a dat pagina. Iar noi am ajuns unde suntem, într-o groapă similară celei din anii 90, cu un sistem judiciar în moarte clinică, incapabil să mai livreze serviciul public pe care Constituția i l-a statuat în atribuții, bun doar să constituie un vector de parvenire pentru câte un țărămbete care venit de la dorsalul bovinei se trezește în câte vreun post de care, dacă ar fi existat un sistem meritocratic, s-ar fi apropiat doar cu ocazia zilelor porților deschise”.
„Ideea este că, pentru cei care au întrat în sistem în ultimii 5 ani și poate că habar nu au de subiect. Când sau dacă vor conștientiza la un moment dat cum ar trebui să arate un sistem judiciar și o justiție la standardul unui stat de drept membru UE, și vor compara cu groapa în care aceste valori și instituții se află la noi, să știe că nu s-a ajuns în acest punct pentru că nimeni nu s-a luptat să apere valorile esențiale, ci pentru că a fost prea mare disproporția de forțe și pe fondul lipsei de cultură civică a unei societăți imature, a pierderii independenței presei, a reorientării suportului extern de la rule of law către economie și securitate, magistrații, singuri, nu puteau salva un stat deja profund bolnav și capturat”, încheie procurorul militar.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!