Procuror refuzat la șefia celei mai importante secții din Parchetul General. Candidatul fără rechizitorii a picat testul CSM

Data:

spot_img

Procuror refuzat de Secția pentru Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a respins numirea lui Remus Iulian Popa în funcția de procuror șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, cea mai importantă secție din Parchetul General.

Potrivit unor surse judiciare, votul a fost de 5 la 1, singurul vot favorabil fiind al procurorului general Alex Florin Florența.

Procuror refuzat. Ce i s-a reproșat

Remus Iulian Popa a fost alegerea ministrului Justiției, Alina Gorghiu, pentru șefia Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General.  Întrebat de procurorii din CSM dacă se consideră un model de urmat, Popa a declarat că nu-și dorește acest lucru, ci mai degrabă echipa sa ar trebui fie privită ca un model.

Cu referire la activitatea procurorilor desemnați care anchetează magistrați, acesta a declarat că s-ar abține de a evalua activitatea fostei secții, dar ar face acest lucru numai după un an de mandat.

„La momentul de față poate nu avem rezultatele pe care ni le-am dorit cu toții. Trebuie să ne raportăm spre viitor, e inutil să ne uităm spre trecut să vedem ce s-a făcut sau mai degrabă ce nu s-a făcut”, a susținut Popa la interviu.

Fost director al Direcției de inspecție pentru procurori din cadrul Inspecției Judiciare, Remus Iulian Popa a mai susținut că gradul scăzut de admisibilitate la instanța supremă al acțiunilor disciplinare dispuse de IJ nu diferă față de alte perioade din existența instituției.

Citește și: Nepotism la Curtea de Apel Iași. Asistenta lui Tudorel Toader și-a transferat fratele la instanța unde este șefă

Zero rechizitorii pentru Remus Iulian Popa

Fost șef al Serviciului judiciar al DIICOT și delegat în prezent la PG, Remus Iulian Popa a mai fost întrebat câte rechizitorii a făcut și la câte percheziții a participat. A răspuns evaziv, că nu ar avea importanță numărul acestora, ci doar competențele de management și calitatea de lider pe care le deține.

El a mai precizat că, din verificările pe care le-a făcut ca inspector la Inspecția Judiciară, a identificat anul trecut 109.000 de cauze cu autor necunoscut mai vechi de 5 ani și 23.000 de dosare cu autor cunoscut mai vechi de 5 ani care stau în nelucrare la Parchetul General.

Remus Popa a mai precizat că, în cazul în care va fi numit procuror șef, va aplica categoric deciziile CCR privind prescripția faptelor și că nu va lua în considerare decizia CJUE care se referă, din punctul său de vedere, doar la dosarelor care afectează bugetul UE.

Candidatul a recunoscut că nu a instrumentat vreodată un dosar de evaziune fiscală, ci doar a participat la ședințe de judecată ca procuror judiciar.

Citește și: Pronunțarea în dosarul Adomniței, nașul unui judecător CCR și soțul unui magistrat șef, amânată a 12-a oară

Adeptul expertizelor costisitoare

Tot mai nervos în discurs, candidatul a mai susținut că e nevoie de expertize financiar contabile în dosare (expertize extrem de costisitoare și de îndelungate n. red.), minimalizând rolul inspectorilor antifraudă din cadrul parchetelor.

Popa s-a relaxat vizibil când interviul a continuat cu întrebările „cuminți” puse de procurorul general al României, Alex Florin Florența.

Avizul Secției pentru procurori a CSM este unul consultativ. Potrivit legii, ministrul Justiției are posibilitatea să relanseze competiția pentru numirea unui procuror șef al SUPC, sau să insiste cu propunerea lui Popa, care urmează să fie trimisă președintelui României pentru numirea efectivă în funcție.

Cazul Remus Popa este identic cu cel al procuroarei Mihaiela Iorga Moraru, propusă de Gorghiu ca șefă de Secție în DNA.

Moraru a primit aviz negativ din partea procurorilor din CSM, rezultatul votului fiind același, 5 la 1.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Rog, investigați și cazul judecătoarei clasificata de luju ca fiind ” clacata” (Alina m
    MANUELA BACIU) – este strâns legat de Florența Carmen Cojocaru, Adina Ponea – nașa, Adina Ghita fina, Tiberiu Hartmann, MISchianu Alina soata unui jurist de la primăria Craiova și una fosta Dinculescu Elena Raluca…..Momentan Duță Raluca Elena Și don” Antonio Carlenutti fiul unei judecătoare de la ceapeu Craiova și, cine știe, mai vorbim despre multe altele! Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Guvernul american a blocat 32 de site-uri false care...

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (II)

După scandalul de la Opera Națională București, din 2016,...