Procurorii cer o lege care să oprească închiderea dosarelor penale, o aministie mascată fiind iminentă

Data:

spot_img

Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) solicită Guvernului și Parlamentului, printr-un apel public, să adopte o soluție legislativă care să împiedice închiderea dosarelor penale după decizia recentă a Curții Constituționale care a stabilit că un articol din codul penal privind întreruperea prescripției ar fi neconstituțional.

Pe 26 mai 2022 Curtea Constituțională a României a decis că dispozițiile art. 155 alin. (1) C. pen., dispoziții ce reglementau modul de întrerupere a prescripției răspunderii penale, sunt neconstituționale. Această decizie a venit după ce, în 2018, s-a decis că sintagma vizând categoria de acte care aveau efectul de a întrerupe prescripția este neconstituțională.

„În acest context AMASP, asociație profesională a procurorilor, solicită puterii executive și puterii legislative să iasă din pasivitate și să legifereze, de urgență, aceste aspecte, pentru a evita apariția  unui vid legislativ cu efecte negative în primul rând pentru cetățenii români.

Pasivitatea și culpa puterii legislative au fost invocate chiar în comunicatul Curții Constituționale a României constituind, se pare, motivul pentru care autoritatea constituțională a decis că dispozițiile amintite anterior nu sunt constituționale”, se arată în apelul amintit.

Eforturi minime

Procurorii din asociație mai arată că soluția legislativă nu comportă dezbateri extensive și nu are un caracter inovator care să ducă la prelungirea procesului legislativ și să împiedice adoptarea rapidă a unui nou text de lege.

„Această situație are impact nu doar asupra cauzelor care sunt mediatizate sau care atrag interesul publicului larg ci asupra dosarelor în care există victime persoane fizice, asupra dosarelor care vizează infracțiuni cu impact în viața de zi cu zi a cetățenilor și care, în multe cazuri, au termene de prescripție mai scurte”, se mai arată în scrisoare.

AMASP mai arată că un stat european care invocă apartenența la cultura drepturilor civile și statului de drept nu poate avea o justiție penală în care nu există mecanismele necesare tragerii la răspundere penală, în care stabilitatea normelor este o himeră și în care regulile aplicate se schimbă fără nicio posibilitate de prevedere.

„Având în vedere că această decizie poate echivala cu o adevărată amnistie, iar o mare parte dintre inculpații trimiși în judecată sau aflați în instrucție penală ar putea scăpa de acuzații cu efect imediat, statul român prin puterea legiuitoare va trebui să decidă care este strategia de remediere a efectelor deciziei. În caz contrar, pasivitatea autorității legiuitoare poate transforma statul român într-un paradis pentru persoanele care își doresc impunitate”, se mai arată în apelul lansat de AMASP.

Ultima lovitură a lui Dorneanu

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstituțional a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Soluția ar fi ca ministrul justiției să promoveze în următoarele zile o ordonanță de urgență care să reglementeze situația.

Predoiu așteaptă

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi, în contextul în care Curtea Constituţională a admis această sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale, că nu poate face speculaţii şi a arătat că, dacă va fi necesar, în cadrul iniţiativei legislative cu privire la Codul penal Ministerul Justiţiei va viza şi articolul respectiv.

„Acest articol a mai fost în examenul CCR în 2018. A fost pronunţată atunci o decizie de neconstituţionalitate cu o anumită critică. Timp de patru ani, nici Parlamentul nu a reuşit să corijeze această lege. Noi avem la minister un proiect de lege care urmează să fie promovat, în perioada imediat următoare.

Este în consultare cu Comisia Europeană şi ne vom adresa şi acestui articol. (…) Nu pot face, în acest moment, speculaţii până nu vedem motivaţia CCR. (…) Cunoaşteţi politica mea de a nu comenta dosare în curs şi în niciun caz nu pot să fac o gafă de a oferi vreuneia sau alteia din părţi vreun argument pe baza declaraţiei ministrului Justiţiei”, a spus Cătălin Predoiu, joi, după ce a participat la o reuniune a Ligii Aleşilor Locali ai PNL, relatează Agerpres.

„Aşteptăm decizia CCR. Vom vedea ce scrie în motivare. Din punct de vedere al ministerului, care este iniţiatorul iniţiativei legislative, vom adapta, dacă este necesar, proiectul în curs şi fiecare să îşi facă atribuţiile. Proiectul este gata încă din anul 2020. (…)

Consultarea cu Comisia Europeană se va finaliza în perioada următoare, vorbim de zile aici, şi o să-i dăm drumul către Parlament. Oricum avem termen în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru adoptarea proiectului 31 decembrie 2022. Avem timpul necesar să îl aplicăm”, a mai explicat Cătălin Predoiu.

Cum va remedia ministerul textul din Codul Penal

El a precizat că în proiectul MJ la articolul 155 al Codului Penal există un text de remediu, care stipulează că „întreruperea se face la comunicarea oricărui act de procedură suspectului sau inculpatului”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. Predoiu mai „așteaptă puțin” ca să li se aplice la cât mai mulți hoți USL „legea cea mai favorabilă”; acum să vezi câte dosare încep să prindă viață acum, să prindă legea mai favorabilă. Și grupul de la Țăndărei, 200+ persoane, au fost scăpate tot pe prescripție, au primit și săbiile înapoi și decizia asta nici nu era atunci. Practic oricine are bani de avocați scapă.

    • Predoiu asteapta dar cand pleaca se va schimba legea si vor intra in puscarie pentru favorizarea infractorilor toti cei cecau votat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Economat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri trimiterea în...

Ministerul Justiției vrea decontarea școlilor private pentru odraslele magistraților de legătură în UE

Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu lucrează la completarea...