Procurorii DIICOT fac presiuni asupra redacției Rise Project să divulge informații din investigația „Afacerea «Migrantul»”

Data:

spot_img


Jurnaliștii de la Rise Project acuză presiuni ale procurorilor DIICOT, pentru a divulga documente și informații dintr-o investigație de presă. Active Watch, asociația care are ca scop protejarea și promovarea dreptului la liberă exprimare și libertatea presei, a calificat acțiunile procurorilor drept abuz.


Jurnaliștii de la Rise Project au făcut publice acțiunilor procurorilor, joi, printr-o postare pe Facebook.
„Redacția RISE denunță presiunile venite din partea procurorilor DIICOT și demersurile pe care aceștia le fac pentru a determina jurnaliștii de investigație să divulge informații din documentările jurnalistice”, scrie în postarea redacției Rise Project.

Potrivit sursei citate, procurorii DIICOT au cerut audierea unuia dintre autorii investigației „Afacerea «Migrantul»”.

„La finalul audierii, procurorul șef a dispus o ordonanță prin care a solicitat echipei RISE să pună la dispoziția parchetului a tuturor datelor care au stat la baza documentării investigațiilor jurnalistice. Același magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziție, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziții”, mai scriu cei de la Rise Project.

Citește mai multe aici

Jurnaliștii subliniază că „protecția surselor, independența jurnaliștilor și libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăți democratice și care sunt protejate de legislația națională și internațională” și susțin că redacția nu va ceda presiunilor venite din partea procurilor și nu va divulga informații care pot pune în pericol siguranța surselor.

Active Watch: „Un nou abuz al procurorilor împotriva unor jurnaliști de investigație”

Active Watch a reacționat la scurt timp și a calificat acțiunile procurorilor drept un abuz.
„Protecţia surselor este o condiţie esenţială a libertăţii presei, protejată de legislaţia internă, de convenţiile internaţionale la care statul român a aderat, dar şi de codurile deontologice ale jurnaliştilor”, a transmis Active Watch, printr-o postare pe Facebook.

„De altfel, statul român a fost deja condamnat la CEDO atunci când instituţiile sale au ignorat acest drept profesional al jurnaliştilor. ActiveWatch solicită DIICOT Caraș-Severin să retragă imediat ordonanţa adresată redacţiei RISE Project”, au mai spus reprezentanții asociației.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related