sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateProcurorii din AMASP cer să fie făcute publice probele pe care s-au...

Procurorii din AMASP cer să fie făcute publice probele pe care s-au bazat CSM și Inspecția Judiciară când au sancționat șase judecători

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor din România a solicitat Inspecției jUdiciare și Consiiliului Superior al Magistraturii (CSM) să explice public circumstanțele și criteriile avute în vedere la momentul exercitării acțiunilor disciplinare și la momentul admiterii acestora și aplicării sancțiunilor față de judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj și față de judecătorii sancționați de la Constanța.

„Ceea ce solicităm prin prezentul demers este ca cele două instituții, în îndeplinirea rolului lor în sistemul judiciar și ținând cont de principiul unui dialog onest și deschis, să clarifice atât pentru judecătorii și procurorii care i-au ales cât și pentru cetățenii care sunt beneficiarii sistemului de justiție următoarele chestiuni menite să elimine orice umbră de îndoială privind politizarea sau lipsa de corectitudine a celor două instituții:

  • care sunt criteriile utilizate de Consiliul Superior al Magistraturii în aplicarea sancțiunilor de excludere din magistratură, suspendare din funcție și retrogradare din gradul profesional în cazul în care magistrații cercetați au o imagine de buni profesioniști  atât în cadrul sistemului judiciar cât și în afara acestuia?
  • ce elemente din activitatea profesională a magistraților sancționați la data de 13.12.2021 sau din profilul lor personal și profesional au fost avute în vedere și au condus la aplicarea acestor sancțiuni?
  • care este raționamentul avut în vedere pentru calificarea unor activități neutre, precum tăierea unei plante sau curățarea unei piscine, ca abatere disciplinară prevăzută de art 99 lit a) aptă să conducă la excluderea din magistratură în timp ce publicarea pe rețele de socializare a unor mesaje cu conținut homofob, extremist, cu limbaj trivial și jigniri la adresa unor colegi magistrați este considerată a fi în limita libertății de exprimare și se dispune clasarea cauzei?
  • prin raportare la ce set de valori filmarea unor activități cotidiene precum practicarea grădinăritului este aptă să declanșeze o cercetare disciplinară și aplicarea sancțiunii excluderii din magistratură, iar postarea de către un alt magistrat, pe contul de FB, a unor poze cu pahare conținând alcool, consumate în aeroport, înainte de micul dejun, este considerată o activitate etică și care nu ar putea aduce atingere prestigiului justiției?
  • în evaluarea cauzelor, atât în cadrul Inspecției Judiciare, cât și în cadrul CSM, are vreo influență ce publicații sau persoane publice aprobă sau dezaprobă comportamentul magistratului pentru a califica fapta ca fiind abatere disciplinară?
  • în evaluarea cauzelor, atât în cadrul Inspecției Judiciare, cât și în cadrul CSM, are vreo influență ce poziții publice a avut anterior magistratul cercetat cu privire la alte aspecte care vizează sistemul judiciar, să spunem, spre exemplu, SIIJ, CCR sau modificarea legilor justiției?

Fiind convinși de deschiderea către dialog a Consiliului Superior al Magistraturii și a Inspecției Judiciare precum și de buna-credință de care veți da dovadă în clarificarea acestor aspecte generale privind limitele comportamentului adecvat din partea magistraților, așteptăm publicarea răspunsurilor pe paginile de internet ale CSM și IJ dând astfel posibilitatea opiniei publice de a lua la cunoștință practica în materie disciplinară”, se arată în cererea AMASP.

Sancțiuni disproporționate

Ieri, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț și sancționarea altor cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța. Motivele invocate de CSM, la cererea Inspecției Judiciare sunt postarea a două filme pe o rețea de socilizare în care Danileț curăța o piscină și tăia un gard viu cu un fierăstrău mecanic.

În cazul judecătorilor de la Constanța, cei cinci se fac vinovați de nerespectarea unei decizii a șefului instanței, în sensul că au atacat în justiție decizia de desființare a unor completuri de judecată. Hotărârea CSM poate fi atacată la instanța supremă, dar până aatunci, cel puțin în cazul lui Cristi Danileț, nu mai poate intra în ședințe de judecată și plata salariului este suspendată.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE