Procurorii din CSM demontează, definitiv, încă un abuz al Inspecției Judiciare față de Cristian Ardelean

Data:

spot_img

Procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a fost achitat disciplinar definitiv de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia a venit la trei ani si jumatate dupa ce instanța supremă a dispus rejudecarea cauzei de către Consiliu.

De data asta Inspecția Judiciară nu a mai atacat la ÎCCJ decizia procurorilor din CSM privind înregistrarea publicată de avocatul Nelei Secară, o afaceristă condamnată pentru evaziune fiscală.

Cercetarea disciplinară a lui Ardelean a plecat de la o înregistrare anonimă a unei discuții care avut loc în 2019, discuție din sediul DNA Oradea, discuție la care au participat mai mulți magistrați.

Citește și: Judecători aleși „pe sprânceană” la instanța supremă

Desant la CSM

La ședința din decembrie anul trecut, Inspecția Judiciară (IJ) a trimis doi inspectori la Secția pentru procurori pentru a susține sancționarea disciplinară a lui Ardelean. O adevărată risipă de resurse, având în vedere cazurile cu adevărat grave pe care ar trebui să le verifice IJ.

Înregistrarea pe care s-a bazat acuzațiile IJ a fost făcută publică în urmă cu 5 ani de avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul unei afaceriste locale, Nela Secară, prezentată de presa pro-corupție drept „victimă a statului paralel”. Între timp, Secară a fost condamnată definitiv pentru evaziune fiscală.

Procurorii din CSM au arătat că inspectorii judiciari nu au verificat dacă înregistrarea respectivă este autentică, așa că au dispus înlaturarea probei din dosarul IJ, ea fiind obținută în mod nelegal, dar și a articolelor de presă scrise pe baza acelei înregistrări și cuprinse în dosarul disciplinar.

Citește și: Instanța Supremă a respins definitiv recursul lui Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale

S-au lăsat păgubași

Inițial, în septembrie 2020, Secția pentru procurori în materie disciplinară din fostul CSM a respins acțiunea IJ față de Ardelean. Decizia a fost atacată la instanța supremă, iar judecătorii au decis rejudecarea cazului.

Inspecția îl acuza pe Ardelean de „nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa”.

După ce a avut câștig de cauză și a doua oară, decizia în cazul Ardelean a rămas definitivă prin nerecurare.

Citește și: Statul angajează zilnic zeci de funcționari, în timp ce premierul vorbește de restructurări

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecători aleși „pe sprânceană” la instanța supremă

Într-o liniște deplină a avut loc concursul pentru ocuparea...

Judecătorul Mateescu a fost detașat, cu succes, secretar al Ministerului Justiției

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Parchetul General a anunțat, miercuri, că procurorul de caz...