Discuțiile informale de la Ministerul Muncii privind eventuala scădere a pensiilor magistraților produc un adevărat cutremur în interiorul sistemului judiciar. Valul de pensionări spune multe despre vocația acestor funcționari speciali care aleg să părăsească sistemul pentru o pensie ceva mai mare, după ce au servit în ultimii ani diverse interese politice.
Procurorii folosiți de puterea politică a ultimilor 6 ani sunt printre primii care și-au depus cererile de pensionare pentru a rămâne cu venituri mai mari cu câteva mii de lei pe lună. Potrivit surselor presshub, zeci de magistrați urmează să-și depună cererile de pensionare în perioada imediat următoare.
Mulți dintre ei îi regăsim la Inspecția Judiciară, instituție folosită în ultimii ani ca instrument de răzbunare a majorității actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) împotriva magistraților considerați reformiști, care au instrumentat dosare sau au pedepsit exemplar pe cei trimiși în judecată pentru fapte de corupție.
Alina Florea (56 de ani), fost adjunct al Secției speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) urmează să se pensioneze începând cu data de 31 decembrie 2022. Ea este în prezent inspector în cadrul Inspecției Judiciare. Florea a fost propusă de fostul ministru Tudorel Toader să ocupe postul de procuror șef al DNA, după demiterea Laurei Kovesi, propunere refuzată de Klaus Iohannis.
Ulterior, Adina Florea, numită de majoritatea din CSM adjunctă a SIIJ a deschis mai multe dosare pe numele Laurei Kovesi, toate fără nicio finalitate, Florea fiind acuzată inclusiv de exercitarea funcției cu rea credință în anchetele deschise împotriva Laurei Kovesi.
Dosare marca „Adina Florea”
O altă victimă a Adinei Florea a fost ex-procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, acuzat de un inculpat de purtare abuzivă. Negulescu a fost trimis în judecată de SIIJ-ul chiar de Adina Florea. Astăzi, instanța supremă l-a achitat pe Negulescu pe motiv că fapta nu există, hotărârea nu este una definitivă.
Dosarul în care a fost judecat Negulescu a pornit de la plângerile fostului deputat PSD Vlad Cosma. Acest dosar a fost temelia așa ziselor „abuzuri” comise de DNA, intens promovate în campanii media de discreditare, motiv pentru care a fost înființată SIIJ de către guvernarea PSD-UDMR-ALDE.
Anul trecut, Florea a cumpărat un teren de 779 mp în localitatea Topraisar, Constanța și a moștenit alte 12 suprafețe de teren în aceeași localitate. Tot anul trecut, ea a vândut un teren și un spațiu comercial cu 90.000 de euro și a cesionat un teren cu 43.000 de euro.
De la Parchetul General a încasat 221.000 de lei, la care se adaugă contravaloarea chiriei de 33.000 de lei, diurna de 105.000 de lei pentru detașare la SIIJ, diferențe salariale de 79.000 de lei și 8.900 de lei decont transport.
3.000 de lei, câștigul imediat la pensie
Dacă ar ieși la pensie acum, Florea ar primi 22.000 de lei pe lună. Dacă pensia ar fi aproximativ egală cu salariul, așa cum se discută într-un draft privind reforma sistemului de pensii speciale, ea ar câștiga „doar” 19.000 de lei pe lună.
Alt procuror din IJ care dorește să plece la pensie înainte de modificarea legislației este Felix Bănilă (50 de ani), fost procuror șef al DIICOT, numit în funcție în 2018, tot de către Tudorel Toader. Bănilă a venit la DIICOT din postura de procuror la Parchetul Tribunalului Bacău.
În 2016, el a candidat fără succes si pentru un post în CSM. În perioada 2010-2017, a condus Parchetul Tribunalului Bacău. În octombrie 2019, Bănilă a demisionat după ce Klaus Iohannis i-a reproșat, public, modul în care a gestionat cazul crimelor de la Caracal. O lună mai târziu, Bănilă era admis la Inspecția Judiciară, instituție condusă de Lucian Netejoru.
Potrivit declarațieie de avere din 2022, Bănilă a câștigat anul trecut 220.000 de lei, la care s-a adăugat diurna de detașare la IJ de 102.000 de lei. Ca și în cazul Adinei Florea, Bănilă va primi 3.000 de lei/lună în plus la pensie dacă va fi semnat decretul de încetare a activității.
A anchetat-o pe Kovesi
Alt inspector judiciar controversat care și-a depus cerere de pensionare este Mihaela Hitruc. În 2017, ea a făcut parte din echipa de control a IJ care verifica activitatea DNA. Hrituc a semnat un raport în care reclama faptul că Laura Codruţa Kovesi a obstrucţionat verificările la instituţia pe care o conduce, refuzând să pună la dispoziţie o serie de dosare ale instituției.
Mihaela Hitruc este unul dintre inspectorii judiciari care au analizat acuzaţiile şi a sesizat CSM cu privire la comiterea de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a unor abateri disciplinare, abateri neconfirmate ulterior de instanță. Și ea ar primi 3.000 de lei în plus la pensie dacă i se acceptă demisia din sistem pe data de 31 decembrie, așa cum a cerut.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] 63 de judecători pleacă din sistem de frica scăderii pensiilor speciale. Pleacă din sistem și procurorii preferați ai lui Tudorel Toader. Adina Florea, Felix Bănilă și Mihaela Hitruc se pens…. Discuțiile informale de la Ministerul Muncii privind eventuala scădere a pensiilor […]