sâmbătă, iunie 19, 2021
AcasăNewsletterProcurorul Bogdan Pîrlog, despre dosarul Colectiv: "Dosarul care se află în lucru...

Procurorul Bogdan Pîrlog, despre dosarul Colectiv: “Dosarul care se află în lucru la Parchetul Militar nu cred că va mai dura foarte mult”

Situația prelungirii unor traume colective, prin nesoluționarea unor dosare precum Revoluția, 10 august sau incendiul de la Colectiv, par să fi devenit un pattern pentru justiția autohtonă. La cinci ani de la petrecerea cumplitei tragedii de la clubul Colectiv, familiile tinerilor care au ars acolo încă cer dreptate. Iar, în timp ce familiile celor afectați sau chiar uciși în acele momente sumbre ale istoriei noastre recente, cer să fie pedepsiți vinovații, cei responsabili cu dreptatea împart responsabilitățile în dosare din ce în ce mai mici, pe care nu le soluționează nimeni.

De altfel, familiile celor care și-au pierdut viața în incendiul colectiv intenționează să facă un lanț al memoriei între Curtea de Apel București și Clubul Colectiv.

Invitat al Interviurilor Presshub, procurorul militar Bogdan Pîrlog, a discutat și despre acest subiect, al dosarului colectiv și dă o speranță de soluționare a uneia dintre părțile dosarului, cea deschisă după apariția în spațiul public a filmărilor care arată cum s-a desfășurat intervenția forțelor de ordine imediat după producerea incendiului și modul cel puțin anemic în care s-a operat salvarea celor care încă mai respirau atunci.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog

Procurorul militar Bogan Pîrlog spune că acea parte a dosarului se află acum pe mâinile profesioniste ale unor procurori foarte competenți. Și, deși a refuzat să dea date din dosar, având în vedere că cercetările sunt în plină desfășurare, Pîrlog spune că nu va mai dura mult până la rezolvarea acestei chestiuni.

“Dosarele Colectiv, pentru că sunt mai multe, sunt în următoarele situații: dosarul principal și cel al DNA-ului au fost reunite de instanță și s-au și dispus condamnări în primă instanță. În afară de acest dosar, mai există un dosar la Înalta Curte, la secție de Urmărire Penală și Criminalistică, întrucât privește niște persoane care au o calitate care atrage competența Parchetului de pe lângă Înalta Curte. La noi (n.r- parchetul militar) este o bucată care privește conduita unor militari implicați în operațiunile de salvare, în urma apariției unor imagini, cred că undeva în 2019 au apărut respectivele imagini. Dosarul este, însă, în lucru și nu am să-l discut.

Ce pot să vă spun este că printr-un concurs favorabil, unul dintre cei doi procurori de caz a lucrat și în dosarul Colectiv original, dosarul care este pe instanță. Este un procuror criminalist cu experiență uriașă, astfel că nu va fi nicio problemă de investigare, iar cel de-al doilea procuror, deși are o specializare mai mult în zona infracțiunilor economice, este un procuror deosebit de competent. Cei care au fost responsabili direct au fost deja condamnați în primă instanță, mă rog, cei care au fost considerați responsabili direct de către organele judiciare. Încă funcționează prezumția de nevinovăție, fiind prima instanță. Ceea ce privește restul persoanelor care ar fi putut avea o contribuție, nu pot să mă pronunț cu privire la ce va face Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Din câte știu, dosarul se află în lucru la dânșii din momentul inițial. În ceea ce privește dosarul care se află în lucru la Parchetul Militar, nu cred că va mai dura foarte mult”, a declarat procurorul militar în exclusivitate pentru Interviurile PressHub.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CELE MAI CITITE