Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze Inspecția Judiciară, sub aspectul încălcării codului deontologic, de către procurorul Cristian Ardelean. El este cercetat după apariția unor stenograme prin care se demonstra că fosta Secție specială de anchetare a magistraților a încercat să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemulțumiți de ghidul de comunicare cu presa făcut de CSM-ul condus de judecătoarea Lia Savonea.
„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la posibila încălcare a Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor de către domnul procuror Ardelean Cristian Marius din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, față de aspectele reținute în Raportul Inspecției Judiciare, întocmit ca urmare a sesizării referitoare la articolul publicat în data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro și preluat în mass-media «Cum a vrut Secția Specială să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemulțumiți de ghidul de comunicare cu presa făcut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Secția a cerut mandat de interceptare pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth, și procuroarea Alexandra Lăncrănjan»”, se arată în ordinea de zi soluționată a secției CSM.
Sesizarea Inspecției Judiciare (IJ) față de acest aspect s-a făcut cu voturile a 9 din cei 10 judecători participanți la ședință.
Acuzații aberante
Aceiași secție a mai stabilit, tot prin vot, că independența puterii judecătorești trebuie apărată după apariția articolului în care se prezenta încercarea de punere sub supraveghere tehnică a președintei Fundației Freedom House – România, Cristina Guseth.
Instanța supremă a refuzat emiterea unui mandat de interceptare în acest caz, pe motiv că „în cauză nu există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirii infracțiunii de șantaj. Singura interceptare telefonică din data de 5.06.2019, în lipsa altor date, informații, este insuficientă pentru a contura elementele presupusei infracțiuni de șantaj, invocată de procuror”, se arată în încheierea instanței.
Propunerea lui Grădinaru
Cu toate acestea, CSM condus de Daniel Gradinaru, prieten al Liei Savonea și fost coleg de complet, a propus suplimentarea ordinii de zi cu sesizarea IJ care ar trebui să analizeze comportamentul procurorului Ardelean, sub aspectul respectării codului deontologic al magistraților.
Reamintim că cel din urmă a declarat pentru Presshub.ro că din dosar au dispărut înregistrări audio-video, în condițiile în care massmedia care promovează diverși infractori a difuzat o înregistrare din dosar.
Obligația de rezervă în cazul Odagiu
În premieră, după 5 luni de mandat, judecătorul CSM Liviu Odagiu a vorbit în partea publică a ședinței Consiliului și a ținut să-și precizeze îngrijorarea față de comportamentul procurorului Ardelean. Odagiu a vorbit cu extrem de multă lejeritate despre „șantaj” și „linșaj” față de judecători, fără să precizeze pe ce se bazează când afirmă asta.
„Sunt perfect de acord cu concluziile raportului IJ, în ce măsură a fost afectată independența puterii judecătorești. Atât prin articolul de presă cât și prin atitudinea doamnei reprezentantă a unei organizații neguvernamentale Nu se poate trece peste acest raport fără să analizăm rolul pe care l-a avut un procuror în derularea acestor evenimente. Rolul dlui procuror, am dedus eu, a fost atât unul activ cât și unul pasiv. Unul pasiv din momentul în care în niciun fel nu s-a opus ideii de a se încerca o șantajare a președintelui CSM”.
Odagiu s-a mai întrebat cum se poate raporta un procuror la un judecător? „Oare, în alte împrejurări, tot așa, pentru a linșa un judecător, și-a permis să discute cu presa sau cu reprezentanții unor organizații neguvernamentale? (…) Eu doar mă întreb dacă noi putem să facem ceva”.
Fosta procuroare a fostei Secții speciale, Zarafina Puiu, a solicitat pe 11 iunie 2019 mandat de supraveghere tehnică pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth, și Alexandra Lăncrănjan, președinte al Asociației Liderjust, membru al AMASP (o asociație de procurori) și, nu în ultimul rând, procuroarea DNA care îl ancheta pe fostul lider PSD Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum – se arată în documentele din dosarul foștilor procurori DNA Ciprian Man și Cristian Ardelean consultate de G4media.ro.
Rolul lui Soros
Actuala pensionară specială Zarafina Puiu a interpretat demersul Cristinei Guseth drept șantaj la adresa șefei CSM Lia Savonea, cu scopul de a obține foloase pentru publicațiile de presă. Totul, coordonat de miliardarul american George Soros.
Propunerea de interceptare a lui Guseth pentru acest motiv a fost respinsă de instanța supremă.
În ședință a luat cuvântul și Corina Corbu, președinta ÎCCJ. Ea a deplâns nivelul de încredere scăzut în sistemul judiciar și a arătat că este de acord cu sesizarea IJ în cazul Ardelean. „Standardele de etică în sistemul judiciar sunt total diferite față de cele care se regăsesc în societatea românească”, a decretat Corbu. Apoi a vorbit despre linia roșie care ar putea să distrugă credibilitatea sistemului judiciar. „Vedem cu toții cât de mult a scăzut încrederea în justiție, până la urmă”, a mai arătat Corbu.
CSM a sesizat, Inspecția Judiciară a executat
În aceiași ședință, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât că independența puterii judecătorești trebuie apărată după apariția stenogramelor.
Inspecția Judiciară este condusă de judecătoarea Roxana-Ioana Petcu, fost preşedinte al Tribunalului Ilfov şi soţia lui Adrian Petcu, fost secretar de stat în MAI pe vremea lui Carmen Dan şi Liviu Dragnea şi fost prefect de Ilfov şi Bucureşti.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!