Procurorul de caz s-a autosesizat în dosarul vaccinurilor achiziționate de Guvernul Cîțu. SURSE: ”Ancheta nu vizează pe nimeni, dar poate să îi vizeze pe toți”

Data:

Dosarul achiziției de vaccinuri de la DNA a fost deschis prin sesizarea din oficiu a procurorului de caz în urma unor indicii din presă, care i-au trezit suspiciuni, nu în urma unor informații primite de la servicii, guvern sau ministere, au precizat pentru G4media.ro surse judiciare.

Procurorul care s-a autosesizat și are dosarul este Adrian George Matei, șeful interimar al Secției a I-a de combatere a corupției din DNA. Este procurorul care ”l-a trimis pe Dragnea la pușcărie”, adică cel care a instrumentat dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în urmă căruia fostul lider PSD a fost găsit vinovat de judecători și condamnat la 3 ani și jumătate de detenție.

Anul trecut, pe 9 decembrie, de ziua anticorupției, procurorul Matei a fost premiat pentru curaj de ambasada SUA la București.

De unde au plecat suspiciunile procurorului

În primul rând de la cantitatea foarte mare de vaccinuri comandate sau achiziționate de România (cu mult peste numărul populației eligibile pentru vaccinare, chiar cu 3 doze). Dintre aceste seruri, unele au expirat sau urmează să expire, altele au fost donate sau revândute, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Ce urmărește ancheta

Sursele G4media.ro spun că, prin această anchetă in rem, procurorul de caz urmărește să obțină explicații cu privire la:

  • cum și cine a stabilit necesarul de vaccinuri
  • câte doze de vaccin au fost comandate, plătite, primite, folosite, donate, revândute sau au expirat
  • care au fost prețurile la care au fost comandate și achiziționate vaccinurile, iar unele apoi revândute
  • dacă a fost respectată procedura de achiziție, au existat referate de necesitate sau oportunitate, cine și cum le-a întocmit
  • dacă au existat intermediari, comisioane, discounturi sau parandărături

Procurorul a solicitat toate aceste date de la Ministerul Sănătății pe 15 septembrie, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Termenul până la care ministerul trebuie să predea documentele este 24 septembrie 2021, au precizat sursele G4media.ro.

În plus, anchetatorii au posbilitatea de a cere date inclusiv de la Comisia Europeană sau în alte state, prin comisii rogatorii, unde au fost donate sau vândute vaccinurile.

Deocamdată, investigația preliminară se desfășoară in rem pentru abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, însă este doar un cadru procesual de anchetă care poate suferi modificări în funcție de datele primite, au explicat sursele G4media.ro.

Cine sunt persoanele vizate

Nu vizează pe nimeni, dar poate să îi vizeze pe toți”, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare. În acest stadiu incipient al anchetei nu este vizat niciun demnitar implicat în procesul de achiziție al vaccinurilor.

Nu este vizat nici premierul Florin Cîțu, nici fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, așa cum s-a vehiculat în media, au precizat sursele G4media.ro.

Este posibil ca, în urma verificărilor preliminare făcute de procuror, să nu rezulte nimic și să dea clasare sau, dimpotrivă, să reiasă indicii sau piste și să continue ancheta”, sunt explicațiile primite de G4media.ro.

Este o anchetă old-school începută de procurori, lipsiți acum de informațiile punctuale de la servicii, cum era pe vremea binomului SRI-DNA.

Nu au primit nimic, nicio informație de la servicii. Toată această verificare preliminară, toată această strângere de informații pe care încearcă să o facă procurorii acum, pe vremea binomului, era făcută de servicii”, au explicat surse judiciare despre ancheta DNA.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? PMP are un...

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste....

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la produsele lor de cloud computing | Aktual 24

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la...

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...