Procurorul general cere cercetarea judecătorilor care i-au eliberat pe suspecții de crimă de la Padina

Data:

spot_img

Suspecții de crimă de la Padina, acuzați că au ucis un om într-un club, au fost eliberați din arestul preventiv.

Procurorul general al României, Alex Florența, cere Inspecției Judiciare să-i verifice pe judecătorii care au decis judecarea în stare de arest la domiciliu a suspecților în cazul crimei de la Padina.

Potrivit Curții de Apel Ploiești, într-un răspuns în baza legii 544/2001 pentru Presshub, cei doi judecători sunt Lavinia Nușa Apostu și Constantin Niță.

Procurorul general îi acuză pe cei doi magistrați de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă și că nu au motivat decizia ori că au făcut-o „în mod vădit contrar raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror”.

Astfel, potrivit unui comunicat al Parchetului general, „printr-o Încheiere din data de 15 mai 2024, cei doi judecători au admis contestaţia formulată de trei inculpaţi (acuzați de săvârșirea infracțiunii de omor într-un dosar penal instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița) şi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu”. 

Citește și: Adina Florea va fi cercetată. Instanța supremă a anulat clasarea plângerii procurorului Negulescu

Suspecții de crimă de la Padina. Grava neglijență și legea ignorată

Parchetul General consideră că „faptele celor doi judecători de a ignora materialul probator, care relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate și, implicit, reîntoarcerea inculpaților în comunitate, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”.

Lavinia Apostu are datorii de 75.000 de lei la bancă și a câștigat 255.000 de lei salariu și alte venituri ca judecător, în 2022.

Constantin Niță are datorii la bănci de 116.000 de franci elvețieni și 215.000 de lei. A câștigat anul trecut 237.000 de lei, la care se adaugă 35.000 de lei onorariile ca avocat ale soției sale.

Clemență pentru familia Cosma

Aceiași judecători au încetat procesul penal pe prescripție în dosarul fostului președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, și al fiului său, fostul deputat Vlad Cosma (ambii PSD).

Cei doi nu au ținut cont de deciziile Curții de Justiție a UE (CJUE) privind prescripția, nici măcar de ultima hotărâre din 9 ianuarie 2024 care se referă la dosarele de corupție.

În motivarea deciziei, Niță și Apostu spun că nu au ținut cont de deciziile CJUE deoarece Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut la fel în alte dosare similare.

Decizia la care fac trimitere cei doi a fost una luată de un complet de judecată din care a făcut parte Lia Savonea, judecătoare influentă, fost președinte al CSM.

Citește și: Instanţa supremă a dispus reabilitarea fostului ministru Monica Iacob Ridzi

Arest la domiciliu pentru criminali

PRESShub a arătat că pe 13 mai, frații Laurențiu, Louis Justin și George Amando Marin, fii „vrăjitoarei” Sidonia, au fost eliberați din penitenciar și trimiși în arest la domiciliu într-o vilă impozantă din Sectorul 5.

Casa în care fac arest preventiv cei trei frați criminali
Casa în care fac arest preventiv cei trei frați criminali

Cei trei frați au fost arestați preventiv la jumătatea lunii ianuarie, fiind acuzați că au omorât un bărbat în restaurantul unui hotel din Padina.

Frații Marin sunt acuzați că l-au omorât cu macetele pe un bărbat din Târgoviște, înbtr-un hotel din Padina, după care au invocat legitima apărare.

„Înlocuieşte măsura arestării preventive luata fata de inculpatii Marin Laurentiu, Marin Louis Justin si Marin George Armando cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 29 zile începând de la 13 mai 2024 până la 10 iunie 2024 inclusiv”, se arată în decizia Curții de Apel Ploiești.

La petrecerea de la Padina încheiată în mod tragic au luat parte și artiștii Alex Velea, Antonia și Alina Eremia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...