Profesor de diplomație la Oxford, Corneliu Bjola a vorbit despre plagiatul ministrului de Interne Lucian Bode, precum și despre ceea ce a ajuns un fenomen al tezelor de doctorat plagiate în rândul unor personaje aflate la vârful instituțiilor-cheie din România. Corneliu Bojola cataloghează acest fenomen drept „cancerul plagiatului în România” și explică cum s-a ajuns aici.
Plagiatul, așa cum este și în cazul corupției, nu este specific doar politicienilor români și ar fi o eroare să privim lucrurile astfel, consideră Corneliu Bjola. Profesor de diplomație la titrata universitate Oxford, Bjola lasă deoparte diplomația când abordează acest subiect.
În opinia sa, ceea ce contează cel mai mult în acest caz este reacția în fața acestor cazuri de plagiat. Și nu atât din partea societății, care îi va condamna și îi va arăta cu degetul pe plagiatori, în orice țară ar fi, ci reacția factorilor de decizie și chiar a celor acuzați.
Citește și: De ce s-au prăbușit atât de ușor clădirile din Turcia
„Au mai fost astfel de cazuri în Europa, aici nu suntem neapărat unici. Spre exemplu, mai mulți politicieni germani, inclusiv miniștri, au fost prinși că au plagiat, dar ei au demisionat. Problema nu este atâta că se întâmplă, ci cum se reacționează.
Una e să ai un caz de corupție, un caz de plagiat și reacționezi la el, încerci să găsești și să elimini cauzele de fond în mod sistematic, alta e să te prefaci că această problemă nu există, că e o conspirație internațională și așa mai departe”, a menționat Corneliu Bjola.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!