Profesor universitar: „Militarii din Marea Britanie ies la pensie la 60 de ani”

Data:

Bogdan Glavan, profesor universitar de economie, face o comparaţie între pensiile de serviciu ale militarilor din Marea Britanie şi SUA cu cele ale militarilor din România, în contextul scandalului legat de ezitările Guvernului PSD-PNL de a tăia pensiile speciale.

„Poftim, militarii din UK ies la pensie la 60 de ani, prin excepţie la 55 de ani dar cu pensie parţială. În SUA ies după 20 de ani cu pensie reprezentând 40% din salariu. La noi se iese la 45 de ani cu pensie de 80-100% din salariu. IN-DE-CENT.

(…) Problema este că pensiile de aur reprezintă 100% sau 80% din (aproximativ) ultimul salariu, în vreme ce pensia de iobag reprezintă 45% din salariul mediu câştigat de-a lungul întregii cariere”, a subliniat Glavan.

Bogdan Glavan este profesor universitar de economie. A publicat mai multe articole în American Journal of Economics and Sociology, Quarterly Journal of Austrian Economics, Independent Review, Betriebswirtschaftliche Forschung und Praxis.

Citește și: Școala formează supuși, nu cetățeni

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Bolos (PNL), a afirmat, joi, după o vizită de lucru în Prahova, că România nu are un sistem distorsionat de pensii speciale faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, el punctând şi că dacă se ajunge la o reforma „dura”, există „riscul de depopulare” a unor „sisteme de importanta strategică pentru România”.

„Jalonul pe care îl avem de dus la bun sfârşit toată lumea îl cunoaşte şi mai ales criteriile dure pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta (PNRR). Avem criteriul de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Ce înseamnă criteriul de contributivitate?

Că dacă în sistemul de pensii general avem o rată de înlocuire a veniturilor de 43,5%, atunci Comisia solicita explicaţii şi fundamentări suplimentare, de ce avem rate de înlocuire, procente aplicate la baza de calcul pentru pensiile sociale diferite, respectiv avem aceste procente până în 85% şi de aceea Comisia solicita aceste informaţii suplimentare.

Continuarea în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...