Profesorul Papahagi este extrem de dur cu George Simion și Claudiu Târziu: „Se îmbracă fie excesiv, fie precum țăranii” | Aktual24

Data:

spot_img

Profesorul Papahagi este extrem de dur cu George Simion și Claudiu Târziu.

„Există oameni care transformă conservatorismul într-o caricatură. Mă gândesc la ăștia de la AUR, de pildă, sau la toată zona asta naționalistă, cum a fost România Mare, PUNR… Care exaltau un trecut… Știu eu, cu daci, romani…

Cântarea României, Daciada, Ceaușescu, Cenaclul Flacăra… Știți, toată chestia asta care întinde pelteaua!”, a declarat profesorul de la Facultatea de Litere a Universitățîi „Babeș‑Bolyai” din Cluj și director al Centrului de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX), într-un interviu pentru aktual24.ro.

Citește și: Cătălin Cîrstoiu și averea sa neștiută: apartamente la Mamaia, Sinaia, București și mai multe mașini Mercedes și BMW X6 M, de peste 100.000 de euro bucata, toate pe firme

Profesorul Papahagi este extrem de dur cu George Simion și Claudiu Târziu

Adrian Papahagi, unul dintre cei mai cunoscuți conservatori români, a desființat  pretențiile AUR că ar fi promotor al credinței și tradițiilor românești.

„Pentru oamenii ăștia, care sunt altă formă de incultură, există o fetișizare și, în același timp, cum să spun, o fixare într-un clișeu al trecutului, o clișeizare a trecutului și o falsificare a lui din care se naște, firește, o narațiune din asta identitară, adesea caricaturală.

Îi vezi pe ăștia, nici ei nu știu ce să facă: să se îmbrace la trei ace, ca niște gentlemeni? Mă uit la Târziu și la Simion și nu pot să nu rad: sau se îmbracă excesiv de pompos, ca să arate că ei sunt domni, așa, un soi de gentlemeni de Secol XIX, sau se îmbracă precum țăranii, ca să arate că ei sunt români adevărați, de parcă haina e demonstrație a ceva. E o neasezare și acolo!

Așa cum omul recent, după cum îi zice Patapievici, e neașezat – pentru că el nu mai știe de unde vine – și vrea ceva, dar nu-i foarte clar, la fel și ăștia sunt neașezati. Pentru că ei ar vrea să fie într-un trecut – care, de fapt, nici n-a existat niciodată așa cum îl descriu ei – și care, în același timp, sunt ai timpului ăstuia.

Deci, esența, până la urmă, e să ai o bună așezare în care să valorizezi, să apreciezi trecutul pentru ceea ce este, să vrei binele într-un mod realist pentru viitor și să faci tot ce se poate în prezent. Aia e bună așezare!”, a continuat Papahagi.

Articolul integral, în Aktual 24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...