Județul Gorj a fost selectat pentru participare în Programul de asistență tehnică START al Comisiei Europene, aceasta fiind, potrivit președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, o dovadă a capacității și determinării regiunii de a aborda cu succes complexitățile tranziției energetice. Gorjul este una dintre cele patru regiuni din UE selectate.
Programul de asistență tehnică START, o oportunitate
Consiliul Județean Gorj a aplicat în luna februarie ac, în parteneriat cu Asociația Bankwatch România, la apelul pentru Programul de asistență tehnică START lansat de Inițiativa Uniunii Europene pentru regiunile carbonifere în tranziție.
Gorjul este una dintre cele patru regiuni din UE selectate pentru a beneficia de suport tehnic din partea Secretariatului Inițiativei în realizarea unei tranziții juste, alături de regiunile Asturias (Spania), Silezia inferioară (Polonia) și Zasavje (Slovenia).
Procesul de asistență tehnică este dezvoltat pe baza nevoilor specifice ale fiecărei regiuni, iar în județul Gorj acesta se va desfășura în cea de-a doua parte a anului 2024. În vederea stabilirii detaliilor implementării,o delegație a Secretariatului Inițiativei pentru regiunile carbonifere în tranziție va efectua o vizită de lucru în județul Gorj.
Economie cu emisii reduse de carbon
Prin intermediul acestui program, Grupul de lucru pentru coordonarea tranziției la neutralitate climatică, și Consiliul Județean, în calitate de coordonator, vor beneficia de suport tehnic adaptat pentru realizarea unui portofoliu de proiecte strategice și încurajarea dezvoltării economiei verzi în județ.
De asemenea, asistența tehnică va sprijini și întărirea capacității Grupului de lucru, pentru a asigura un processtransparent, participativ și colaborativ de implementare a Programului Tranziție Justă 2021-2027.
„Faptul că județul Gorj a fost selectat ca una dintre cele 4 regiuni din UE care să beneficieze de programul START este încă o dovadă a potențialului important pe care județul îl are în a dezvolta a economie cu emisii reduse de carbon, în beneficiul tuturor cetățenilor.
Gorjul are toate resursele pentru a fi un exemplu în acest process – competențele tehnice ale lucrătorilor din industria minieră, existența Universității, biodiversitatea, moștenirea culturală, infrastructura de transport al energiei, unul dintre cel mai mare potential de producere a energiei solare din Europa Centrală și de Est.
Suntem siguri că acest proces de asistență tehnică va scoate la lumina cele mai bune modalități de valorificare a tuturor acestor resurse extraordinare, inclusiv prin crearea unui cadru pentru diseminarea facilă și transparentă a informațiilor și încurajarea participării tuturor cetățenilor la procesul de tranziție” – Eliza Barnea, Coordonator Campanie Tranziție Justă, Bankwatch România.
Alocare de peste 500 milioane euro din Fondul pentru o Tranziție Justă
Reamintim că Județul Gorj beneficiază de o alocare de peste 500 milioane euro din Fondul pentru o Tranziție Justă, instrument al Uniunii Europene menit să sprijine regiunile mono-industriale în tranziția lor către un model economic mai sustenabil și mai echitabil.
Acesta susține diversificarea economiei locale, cu accent pe încurajarea actrivităților economice verzi, recalificarea forței de muncă afectată, ecologizarea terenurilor contaminate, adoptarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile sau a mobilității verzi.
Primul apel pentru proiecte prin Programul Tranziție Justă, pentru investiții productive în IMM-uri, a fost deschis în luna decembrie 2023 (și se va închide la data de 20 aprilie 2024).
Participarea la Programul START vine astfel la momentul oportun, pentru a sprijini crearea unui portofoliu de proiecte strategice, ca bază solidă pentru dezvoltarea economiei verzi în regiune, precum și pentru creșterea capacității Grupului de lucru de a înțelege mai bine riscurile și oportunitățile tranziției verzi, de a acționa integrat și de a se coordona.
Articolul integral, în Oltenia Live
Urmăriți PressHUB și pe Google News!