Proiect de lege prin care se interzice serviciilor secrete să mai intervină în justiție și presă. Limitări pentru afaceri

Data:

spot_img

Proiect de lege prin care se interzice serviciilor secrete să mai intervină în justiție și presă propus de deputatul independent Tudor Benga. Actul normativ impune limitări importante pentru restricționarea activităților lor comerciale, fiindcă pot distorsiona piața.

Tudor Benga propune o reforma a serviciilor de informații din România.

Proceduri transparente de numire a șefilor SRI și SIE

Principalele schimbări pe care le dorește Benga vizează  o procedură de numire și demitere a directorilor SRI și SIE transparentă și unitară, comună tuturor serviciilor de informații, care să includă și comisia de control parlamentar în evaluarea managementului serviciilor.

Benga dorește crearea unei comisii unice de control atât pentru SRI, cât și pentru SIE, constituită pe principiul pluralismului politic.

„În România, activitatea serviciilor de informații se desfășoară într-un cadru legislativ stabilit în perioada imediat ulterioară căderii regimului comunist, considerat lacunar în prezent sub aspectul exercitării controlului parlamentar cât și sub aspectul numirii și demiterii conducătorilor serviciilor de informații și necesită modificări în ce privește creșterea rolului Parlamentului în decizii legate de managementul serviciilor de informații, întărirea controlului parlamentar și transparentizarea activității serviciilor”, arată deputatul în expunerea de motive intrată în posesia PRESShub.

Tudor Benga argumentează că România nu poate uita niciodată impactul devastator al Securității pe care l-a avut asupra societății românești, prin rețeaua de peste un milion de informatori.

Deputatul accentuează și latura pozitivă a serviciilor de informații postdecembriste: „România n-ar fi intrat nici în NATO, și implicit cel mai probabil nici în UE, fără rolul critic al serviciilor de informații în consolidarea relațiilor cu partenerii occidentali, și în particular cu Statele Unite”.

A treia componenta asupra căreia Benga atrage atenția este că singurul control civil real asupra serviciilor de informații din România este numai cel exercitat de Președintele României.

„Nici o altă instituție civilă românească nu exercită control real asupra serviciilor, chiar dacă nominal sunt și altele care ar avea atribuții”, susține Benga, insinuând că comisiile parlamentare de control ale SRI și SIE sunt total ineficiente.

Citește și: Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Proiect de lege prin care se interzice să intervină în Parlament

Proiectul de lege prevede crearea unui corp de specialiști denumit Consiliul de specialitate în domeniul activității serviciilor de informații, care să ofere un plus de expertiză controlului parlamentar și modificarea dispozițiilor legale care permit serviciilor să desfășoare activități comerciale și să înființeze entități juridice în diverse domenii.

În ce privește capacitatea serviciilor de informații de a înființa companii pentru profit și alte persoane juridice, în prezent, SRI poate înființa regii autonome, srl-uri, instituții sanitare, asociații cultural-sportiv, iar SIE poate opera cu entități juridice sub acoperire.

Există o serie de motive pentru care serviciile de informații ar putea dori să înființeze companii pentru profit: pentru a genera venituri care pot fi utilizate pentru finanțarea operațiunilor specifice (crearea bugetelor de operațiuni) sau pentru a obține acces la noi tehnologii sau la piețe, însă acest gen de activități poate distorsiona piața și poate crea un mediu neconcurențial în anumite domenii utilizând pârghiile pe care le dețin serviciile, cu atât mai mult cu cât acest gen de activitate nu este suficient de bine controlată, existând riscul angajării în activități ilegale sau neetice, iar prevederile legislative care permit aceste activități necesită o modificare corespunzătoare.

Menționăm în acest sens că în unele țări (Franța, Germania), legea nu permite ca serviciile de informații să desfășoare activități comerciale proprii”, se arată în expunerea de motive intrate în posesia PRESShub.

Deputatul Tudor Benga propune ca legile de funcționare a acestor servicii să interzică serviciilor secrete să desfășura activități în domeniul justiției, presei și în cadrul Parlamentului României.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...