Proiect major de regenerare urbană. Mini-cartier modern în zona industrială a Clujului

Data:

spot_img

Proiect major de regenerare urbană. Împărțit în perioada comunistă între zone industriale și cartiere-dormitor, Clujul se adaptează, după 30 de ani, nevoilor locuitorilor săi.

Cu o istorie bogată, de peste 2000 de ani, orașul Cluj-Napoca a trecut prin multe transformări de-a lungul timpului. Însă cea mai importantă restructurare relativ recentă a orașului a avut loc în perioada comunistă, când a fost re-proiectat și împărțit după același model aplicat în toate orașele mari din țările socialiste. Astfel, și Clujul a fost împărțit în zone cu funcțiuni distincte: centru vechi, cartiere-dormitor cu blocuri, cartiere de case unifamiliale și zone industriale.

Dacă toate acestea serveau la momentul respectiv la creșterea productivității și a forței de muncă în fabrici și uzine, iar modul de viață al oamenilor era complet diferit față de cel din prezent, schimbările radicale din ultimii aproximativ 30 de ani impun din nou o adaptare a orașului la nevoile actuale ale locuitorilor săi.

Citește și: Cum s-a pregătit România pentru energiile viitorului: are un aport redus la nivel european

Odată cu trecerea de la socialism la capitalism, o mare parte din industrie a dispărut, inclusiv din cauza automatizării și a mutării producției în țări cu forță de muncă mai ieftină. Companiile industriale care au supraviețuit s-au modernizat, diminuând poluarea și relocând producția spre periferiile orașelor sau chiar în afara lor.

Unul dintre cele mai promițătoare proiecte de relocare industrială este mutarea fabricii Sanex, din zona IRA. Compania, care deține și renumitul brand Cesarom, va continua să producă într-un spațiu din afara Clujului (la Săndulești, lângă Turda), astfel că se păstrează vechea tradiție clujeană în acest domeniu, în timp ce fabrica devine chiar mai competitivă și orientată spre viitor.

În locul halelor Sanex, pe o suprafață de peste 17 hectare va fi dezvoltat un proiect mixt: rezidențial, comercial și birouri.

Continuarea, în Monitorulcj.ro

Citește și: Interferențele Rusiei deranjează Europa în apropierea alegerilor
Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Monitorulcj.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine | Ziarul de Iași

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat...

Primarul PNL din Drăgăneşti-Olt a trecut la PSD | Reporter24

Primarul PNL din Drăgăneşti-Olt, Marian Tudorică, a trecut la...