Proiect: salariile bugetarilor cresc cu 10%, pensiile cu 12,5%

Data:

spot_img

Ministerul Finanțelor a publicat, pe site-ul propriu, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Modificările fac referire, în principal, la majorări de salarii, pensii și indemnizații sociale, precum și la acordarea de ajutoare financiare. Noile măsuri vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Guvernul propune stabilirea salariului minim brut pe economie la suma de 3.000 de lei, cu 200 de lei neimpozabili. În sectorul construcțiilor, salariul minim va fi de 4.000 de lei, sumă la care nu plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

Deși s-a vorbit în spațiul public despre acest lucru, Guvernul susține că nu vor crește și salariile demnitarilor.

„Nu există intenția și nici susținerea pentru ca Guvernul să treacă la o astfel de decizie, ca atare salariile demnitarilor, așa cum sunt ei definiți în sensul legii, rămân la nivelul anului acesta.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Punctul de pensie crește de la 1.586 la 1.785 lei, adică o majorare de 12,5%. Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei vor primi sprijin financiar, acordat în două tranșe:

– 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;

– 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;

– 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite și/sau actualizate, până la data de 31 decembrie 2017, și indexate ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se vor indexa cu procente cuprinse între 3,5% și 12,5%.

De asemenea, pensiile militare de stat stabilite potrivit prevederilor Legii 223/2015, începând cu 1 ianuarie 2018, și indexate ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu cu procente cuprinse între 1% și 3,8%.

Citește și: Patriotismul ca responsabilitate pentru lumea de mâine

Proiectul Ministerului Finanțelor propune menținerea sporurilor în sistemul bugetar, iar munca suplimentară va fi compensată cu zile libere.

Transportul local al elevilor din învățământul preuniversitar de stat va putea primi finanțare din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în limita sumei maxime de 40 lei/lună/beneficiar. În luna ianuarie 2023, persoanele cu dizabilități beneficiază în mod excepțional de o indemnizație compensatorie.

În schimb, proiectul prevede înghețarea pensiilor de serviciu, în 2023, pentru 5 categorii:

1. Pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

2. Pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

3. Pentru funcţionarii publici parlamentari: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

4. Pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României: în anul 2023, pensiile de serviciu şi pensiile de urmaş stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

5. Pentru membrii Curţii de Conturi: în anul 2023, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Pe de altă parte, prin proiectul guvernamental se prorogă termenul de intrare în vigoare a Legii privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier până la data de 1 ianuarie 2024, iar pensiile speciale pentru primari se suspendă până la 1 ianuarie 2024.

Mai trebuie menționat că punctul de amendă rămâne înghețat la 145 de lei și în 2023. Proiectul în detaliu poate fi studiat pe site-ul Ministerului Finanțelor. (Vrancea24.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vrancea 24
Vrancea 24https://www.vrancea24.ro/
Publicația a reușit să se impună în conștiința publică datorită promptitudinii și calității informațiilor, precum și a jurnaliștilor care activează în cadrul publicației (cu experiență de peste 20 de ani în acest domeniu). Publicația Vrancea24.ro este urmărită nu numai în Vrancea ci și în județele limitrofe, în București și în străinătate, mai ales în țările unde trăiesc mulți vrânceni plecați la muncă (ex: Italia, Marea Britanie, Spania, Germania, Franța etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ambasadorul României în SUA: România intră în clubul select Visa Waiver, începând cu 31 martie

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat...

Incendiu la subsolul Spitalului Municipal Călărași

Un incendiu a izbucnit vineri într-o încăpere situată la...

Număr fără precedent de cazuri grave de arsuri la Spitalul Județean Slatina | Reporter 24

Număr fără precedent de cazuri grave de arsuri: Spitalul...