Proiectul privind taxa pentru magazinele cu case „self-service”. Ce este greșit la această idee

Data:

spot_img

PSD vrea introducerea unei taxe pentru magazinele care își obligă clienții să-și scaneze singuri produsele cumpărate.

Lanțurile de magazine ar urma să achite aproape 1.200 de lei pentru fiecare casă self-service înființată, în fiecare lună. Ideea inițiativei legislative ar trebui să descurajeze înlocuirea angajaților, pentru care se plătesc taxe aproximativ la fel de mari.

De asemenea, clienții ar urma să primească o reducere între 1 și 5 procente din valoarea cumpărăturilor, dacă le scanează singuri, potrivit Euronews.

O altă propunere a parlamentarilor este să existe cel puțin un angajat pentru fiecare trei case de marcat self-service dintr-un hipermarket. Asta pentru a descuraja, din nou, eliminarea casierilor.

Inițiativa vine în contextul în care decizia Auchan de a renunța la casieri și de a introduce sistemul „self-service” a iscat un val de controverse.

Idee de proiect ar urma să fie discutată în următoarea ședință de Coaliție, dar nu a fost asumat public momentan de nici un reprezentant al partidului.

Surse politice spun că documentul ar urma să fie redactat de Ministerul Finanțelor și prezentat, în cel mai scurt timp, chiar de către ministrul Adrian Câciu.

Ce este problematic la această inițiativă

„În numele apărării locurilor de muncă, PSD a propus trei puncte de schimbare a legislației fiscale și de funcționare a societăților comerciale.

Trebuie remarcat că ideile PSD sunt enunțate pe surse mass-media, fără să fie asumate de un lider al partidului. Din acest punct de vedere, este posibil ca propunerea să rămână în aer, fără să se materializeze concret în schimbarea legislației.

Dar problema rămâne: propunerile PSD arată felul în care acest partid vede funcționarea economiei de piață. În contextul în care PSD s-a aflat în perioade lungi la guvernare, o astfel de viziune ar trebui să îi îngrijoreze pe investitorii prezenți sau pe cei care vor să vină în economia românească.”, arată jurnalistul specializat în economie Constantin Rudnițchi, la RFI.

Citește și: Poliţiştii cu mita ajung la proces

Concret, propunerile social-democraților intră „cu bocancii” în economia privată.

În primul rând, ideea introducerii unui impozit pentru fiecare aparat automat instalat. Impozitul este în așa fel calculat încât să fie egal cu cel al unui angajat plătit cu salariul minim.

Cu alte cuvinte, compania este descurajată să mai introducă noi tehnologii, prin casele de marcat automate, pentru că ar fi obligată să plătească un impozit și contribuții egale cu cele ale unui angajat. Mai are rost să faci o modernizare a afacerii? Evident, nu.

S-a avansat ideea că pe plan mondial se discută despre impozitarea muncii roboților. Este adevărat. Bill Gates a propus în urmă cu câțiva ani o astfel de variantă.

De asemenea, în anul 2017, Parlamentul European a discutat un raport care incudea o serie de idei legate de robotizarea economiei. Se vorbea despre introducerea unei asigurări de tip CASCO de la mașini și despre o legislație care să definească statutul juridic al roboților. După cum se poate vedea este o abordare diferită.

Propunerea PSD este, în esență, împotriva noilor tehnologii și împotriva investițiilor din sectorul privat. România nu se află în situația de a introduce un impozit pe digitalizare, dimpotrivă, ar trebui să încurajeze investițiile în robotizare, în special în industrie, consideră Constantin Rudnițchi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Facebook Auchan)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...