Proiecte europene de 161 milioane lei, derulate în municipiul Vaslui. Investițiile totalizează veniturile anuale ale bugetului local

Data:

În următorii doi ani, în municipiul Vaslui vor intra peste 160 milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Unul dintre proiecte prevede construcția de locuințe sociale în suburbia Rediu – lucrările fiind demarate deja. De asemenea, a fost predat amplasamentul pentru ridicarea și dotarea unei grădinițe.

Proiectul privind construcția unei creșe pe terenul fostei unități militare din localitate este în licitație pentru adjudecarea lucrărilor, în timp ce proiectele pe transport și mediu sunt în diferite etape de achiziție și avizare. Toate aceste investiții cumulează o valoare aproape egală cu veniturile totale ale bugetului local pe un an (163 milioane de lei în 2020, de exemplu).

Primăria Vaslui a demarat implementarea pachetului de proiecte depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est pe Axa Prioritară 4 – ”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Cele șapte proiecte aprobate la finanțare se ridică la suma de 161.624.021 de lei.

Primul proiect care a intrat în execuție vizează „Îmbunătățirea regenerării fizice și socio – economice a comunității din zona marginalizată – Case Sociale str. Octav Băncilă”.

Autoritățile locale au emis ordinul de începere a lucrului la construcția caselor sociale din suburbia Rediu a municipiului Vaslui în prima jumătate a anului 2020, valoarea totală a investiției fiind de 3.880.561 lei. Pe lângă construcția de case sociale, în zonă se vor extinde rețelele de apă și canal, infrastructura rutieră va fi reabilitată, vor fi amenajate trotuare etc.

Un al doilea proiect european extrem de important pentru comunitatea locală privește ”Extinderea infrastructurii pentru educație preșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei grădinițe pentru copii în municipiul Vaslui (str. Ștefan cel Mare)”. Grădinița va avea patru săli, un regim de înălțime demisol, parter și etaj, valoarea totală a proiectului fiind de 5.018.693 lei.

La începutul lunii decembrie 2020, municipalitatea a predat amplasamentul firmei care va executa investiția. Construcția va fi ridicată pe un teren din fața Spitalului Județean de Urgență Vaslui, urmând ca gradinița din Cartierul 13 Decembrie care funcționează la parterul unui bloc de locuințe să fie desființată.

Creșă pe terenul fostei unități militare

Tot pe segmentul social, proiectul privind construcția și dotarea unei creșe a parcurs procedurile legale și se află, la această dată, în faza de licitație pentru adjudecarea execuției lucrărilor. Proiectul are o valoare totală de 5.985.363 de lei. Creșa va avea program prelungit pentru maxim 72 de antepreșcolari, construcția fiind adaptată standardelor actuale de sănătate publică, siguranță la incediu și siguranță în exploatare.

Creșa va fi construită pe terenul care a aparținut fostei unități militare din centrul municipiului Vaslui. Fosta bază militară se întinde pe o suprafață de 17,70 hectare de teren și a fost preluată de la Ministerul Apărării Naționale în cursul anului 2018. În cursul anului trecut, la nivelul municipiului reședință de județ părinții au avut la dispoziție 124 de locuri în creșe, iar autoritățile locale nu au putut face față numărului mare de dosare de înscriere.

Licitație pentru achiziționarea de autobuze ecologice

O altă investiție importantă care face parte din proiectul privind extinderea rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători este în faza de licitație publică pentru cumpărarea mijloacelor de transport de călători. Astfel, municipalitatea va achiziționa 8 autobuze hibrid diesel/electric cu minim 67 de locuri și 10 troleibuze nearticulate cu minim 90 de locuri. Prin achiziția mijloacelor de transport ecologice se urmărește reducerea emisiilor de carbon din oraș.

Autogara Vaslui

Conducerea SC Transurb Vaslui, operatorul de transport public local, explică de ce proiectul e esențial pentru oraș.

„Societatea are în dotare 13 autobuze, cele mai noi fiind achiziționate în anul 2008. De asemenea, societatea dispune de patru microbuze cumpărate în anul 2004, două microbuze urbane și un autocar. Autobuzele sunt folosite de peste 12 ani. Călătorii vor autobuze moderne, cu aer condiționat și le așteptăm pe cele noi”, a declarat pentru presshub.ro Liviu Matieș, purtător de cuvânt al Transurb Vaslui.

În cadrul aceluiași proiect de extindere a rutelor și traseelor vor fi montați 342 de stălpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, vor fi construite 25 de stații noi aferente zonelor de extindere a rețelelor de troleibuze și vor fi amenajate 69 de stații de călători existente.

Extinderea infrastructurii de transport în comun cu autobuzul și troleibuzul din municipiul Vaslui se va face pe mai multe direcții: traseu 1  – zona Koket (str. Gheorghe Doja), traseu 2 – strada Traian, str. Castanilor (zona liceelor Ştefan Procopiu, Ion Mincu) și traseu 3 – zona Delea – locuinţe (până la Barajul Delea), zonă cuprinsă între Nodul Intermodal și Zona Industrială (DN 2F, după CFS Vaslui). Valoarea totală a acestui proiect se ridică la suma de 108.878.193 lei.

Tot la capitolul transport local se va ridica și un depou pentru troleibuze, valoarea investiției ridicându-se la 21.163.086 lei. În prezent, proiectele privind extinderea rețelelor de transport și construcția depoului sunt în etapa de elaborare a proiectului tehnic și avizare de către ADR Nord Est și Organismul de Implementare din cadrul POR 2014-2020.

În schimb, Primăria Vaslui a renunțat la proiectul de reconfigurare a nodului de circulație rutieră de la Crucea Gării.

Municipalitatea a depus pe axa dedicată dezvoltării transportului trei proiecte, care depășeau nivelul finanțării nerambursabile europene.

Pentru a implementa cele trei investiții, bugetul local trebuia să participe cu o finanțare suplimentară de 45 milioane lei. Cum alocarea unei astfel de sume ar fi blocat toate investițiile din oraș pe mai mulți ani, s-a decis să se meargă înainte doar cu două proiecte: extinderea traseelor și construcția depoului. Reconfigurarea nodului de circulație rutieră Crucea Gării viza intersecția străzilor Republicii, Ștefan cel Mare și Traian unde este un sens giratoriu cu o rază de 21 de metri.

Parcul Copou va fi extins cu bani europeni

Tot în faza de elaborare a proiectelor tehnice și obținerea avizelor necesare din partea organismelor competente se găsesc alte două obiective de investiții. Primăria Vaslui vrea transformarea unui teren degradat din zona Parcului Copou în zonă verde și de agrement. Suma totală alocată lucrărilor este în valoare de 14.271.546 lei.

Parcul Copou din Vaslui

Prin proiectul propus se va realiza extinderea Parcului Copou pe o suprafață de 1,6 hectare, teren care se învecinează  cu parcul Copou și strada Andrei Mureșanu. Investiția constă în reconversia acestui teren nefolosit, care are gropi adânci de peste doi metri, în urma demolării unor contrucții anterioare.

Nu în ultimul rând, printr-un proiect european în valoare totală de 2.426.579 lei se va finanța reabilitarea și modernizarea Liceului ”Ion Mincu” din Vaslui. Investiția constă în realizarea unei construcții noi, cu regim de înălțime demisol și parter și cu funcțiune de ateliere școlare, pentru un efectiv de 267 elevi. La demisol va funcționa un atelier de construcții, unde elevii vor învăță tehnici de construcție, iar la parter va fi deschis un atelier auto.

„Atragerea fondurilor europene a fost și continuă să reprezinte un obiectiv important al municipalității vasluiene. Pentru aceasta, Serviciul Management Proiecte a identificat noi surse de finanțare în concordanță cu măsurile propuse prin Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023. 

Astfel, serviciul a pregătit și depus noi proiecte în vederea obținerii finanțării, a urmărit proiectele deja depuse pe tot parcursul evaluării până la semnarea contractelor de finanțare. Echipa a mai asigurat managementul de proiect pentru obiectivele aflate în implementare și a urmărit, în timp, durabilitatea proiectelor finalizate și aflate în perioada post-implementare”, a precizat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba Iulia. Când va fi deschisă | Alba24.ro

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba...

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica 224.743 euro | Ziarul de Iași

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica...

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...