sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăNewsletterProiecte fictive de 2 milioane de lei la Primăria Iași: bani tocați...

Proiecte fictive de 2 milioane de lei la Primăria Iași: bani tocați de prietenii din presă și clientela de partid

Niciunul din proiectele oengiste finanțate de Primărie nu are un impact real în comunitatea ieșeană. Cele mai multe proiecte nu lasă nici măcar o urmă vizibilă în online a banilor cheltuiți. Totul e sclipici și vorbe goale.

Gruparea IașiTV Life are în fiecare an o cotă pusă deoparte. Eurodemos face un eveniment anual care nu folosește la nimic și asupra căruia există dubii serioase privind justificarea banilor cheltuiți.

De 2 milioane de lei, Primăria ar putea ajuta sute de copii din familii dezorganizate sau ar putea sprijini 1-2 proiecte serioase, care au efect concret în viața reală. Chirica își finanțează prietenii din impozitele plătite cu mari eforturi de mediul privat.

Cel puțin jumătate din cele 2 milioane de lei alocate ONG-urilor sunt bani pe care șefii Primăriei i-au aruncat pe fereastră. Numite pompos proiecte de guvernare transparentă și participativă, dar și pentru tineret, banii alocați de la buget local se pierd în conturile unei clientele formate din apropiații șefilor Primăriei.

De exemplu, au luat bani de la Primărie: crainica de la știri, redactorul-șef și managerul IasiTvLife, televiziunea de casă a primarului Mihai Chirica, patronată de Bogdan Cihodaru, cumătrul său. Apoi, nelipsita Eurodemos a lui Morel Bolea, o altă asociație la care vicepreședinte a fost Iulian Micu, strategul de comunicare al lui Chirica, două organizații apropiate de PNL.

Mai ales în vreme de pandemie, șefilor asociațiilor le este greu să justifice cheltuirea banilor publici. Proiectele lor sunt simple vorbe pe hârtie.

În legenda la poză, pe pagina de FB a Eurodemos, Morel Bolea este numit Excelența Sa. Bolea e abonat de ani de zile la banii Primăriei

Sinecura anuală plătită de Chirica

În luna mai, Primăria a anunțat proiectele de guvernare transparentă și participativă declarate câștigătoare. Au fost menționate 7 proiecte în valoare de 323.458 lei din 400.000 lei, fondul avut la dispoziție. Restul finanțării s-a dus la un proiect multi-anual, împărțit pe 2020 și 2021.

Cea mai mare sumă pentru acest an, 56.818 lei, a revenit Asociației pentru Dialog în Justiție cu proiectul My Legal City (Orașul meu juridic). Președintele acestei asociații este Maria Păduraru care, totodată, este și crainică la știri la postul IasiTvLife, una dintre televiziunile apropiate primarului Mihai Chirica.

„Conceptul Legal City conturează acele Orașe creatoare de oportunități de protecție civic-juridică pentru cetățenii săi, acele Orașe care au scopul principal de a încuraja implicarea activ responsabilă a comunității prin activități diverse de educație civică și juridică”, se menționează pe pagina de Facebook a proiectului.

Eurodemos face capture de pe ședința online a Consiliului Local. Pentru acest lucru încasează zeci de mii de euro, bani publici oferiți cu larghețe de Mihai Chirica

Îndemnuri tovărășești pentru 12.000 de euro

Pe respectiva pagină sunt prezentate definiții juridice, îndemnuri de vot pentru alegerile ce tocmai au trecut, citate din Constituție, mesaje de la avocați.

„Orașul juridic reprezintă infrastructura societății, este reflexia unei echipe formată din specialiști bine pregătiți, pozitivi, încrezători, energici, muncitori, deschiși să împărtășească semenilor, în mod gratuit, toate informațiile pe care le dețin”, este o altă frază de prezentare a proiectului.

ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE