Primăriile botoşănene au strategii de dezvoltare care par copiate şi în care planurile edililor nu au legătură cu nevoile oamenilor.
Birocrația europeană a fost îngenuncheată la Botoșani de câteva firme care livrează documente fără conținut și de către administrația locală, care nu verifică ce aprobă și ce plătește. În contextul integrării în UE și pentru a avea acces la fondurile nerambursabile, Guvernul a fost nevoit să adopte o Strategie Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României. În funcție de acest document, s-a impus elaborarea unor Strategii Județene și a Strategiilor Comunale.
Motivul este unul banal: organismele europene sunt interesate de finanțarea obiectivelor strategice, cu impact pe termen mediu și lung. Așadar, majoritatea proiectelor cu finanțare europeană trebuie să fie prevăzute, măcar la nivelul de direcție de dezvoltare, în aceste strategii. La Botoșani, o astfel de „strategie” costă peste 10.000 de euro și e realizată doar ca să fie.
Am analizat, la întâmplare, câteva dintre „strategiile de dezvoltare” ale comunelor botoșănene. Unele seamănă între ele până la identitate, altele sunt pline de truisme sau de propuneri care stârnesc zâmbete. Dar, toate vorbesc despre numărul de salariați aflat în scădere, despre absența investițiilor, depopulare și îmbătrânirea localităților și despre infrastructura deficitară. Asta nu i-a împiedicat pe realizatori să propună ca direcții de dezvoltare strategică înființarea de birouri de turism, angajarea de cântăreți sau construirea de stadioane. Toate aceste propuneri ar trebui să ducă la dezvoltarea comunelor în doar câțiva ani.