Proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României, în dezbatere publică

Data:

spot_img

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituției, proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României. Această lege stabilește cadrul juridic și instituțional privind organizarea și desfășurarea activităților din domeniile securitate și apărare cibernetică, mecanismele de cooperare și responsabilitățile instituțiilor cu atribuții în domeniile menționate.

Principalele prevederi ale proiectului de lege:

La nivel național, activitățile specifice securității cibernetice se organizează și se desfășoară în mod unitar, potrivit prezentei legi.

În acest scop, se înființează Sistemul Național de Securitate Cibernetică, denumit în continuare SNSC, drept cadru general de cooperare care reunește autorități și instituții publice cu responsabilități și capabilități în domeniu, în vederea coordonării acțiunilor la nivel național pentru asigurarea securității cibernetice.

În exercitarea competențelor, instituțiile și autoritățile publice cooperează cu sectorul privat, mediul academic, asociațiile profesionale și cu organizațiile neguvernamentale.

Activitățile SNSC sunt coordonate, la nivel strategic, de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, denumit în continuare CSAT.

Activitățile SNSC sunt coordonate unitar, la nivel operațional, de către COSC. Serviciul Român de Informații asigură secretariatul tehnic al COSC, în condițiile prezentei legi.

COSC este un organ consultativ, fără personalitate juridică, aflat sub autoritatea CSAT, format din consilierul prezidențial pentru probleme de securitate națională, consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate națională, Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și reprezentanți ai: Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază, Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Citește și: Ce greșeli a făcut Germania care au favorizat agresiunea rusească asupra Ucrainei

Serviciul Român de Informații, denumit în continuare SRI, este autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence, precum și pentru cunoașterea, analizarea, prevenirea și contracararea incidentelor și atacurilor cibernetice care reprezintă amenințări, riscuri și vulnerabilități la adresa securității naționale a României.

Prevenirea și combaterea amenințărilor de tip APT la adresa rețelelor și sistemelor informatice din domeniul de competență, activitate sau responsabilitate, după caz, ale instituțiilor și autorităților prevăzute la art.10, se realizează, astfel:

a) de către SIE, MApN, MAI, SPP și STS potrivit competențelor prevăzute în prezenta lege;

b) de către SRI, în toate celelalte cazuri.

În situația existenței unor amenințări cibernetice la adresa rețelelor și sistemelor informatice prevăzute la art. 3 lit. b) și lit. c), care ar aduce atingere securității naționale, SRI informează ANCOM și DNSC, în condițiile legii.

Sistemul Național de Alertă Cibernetică, denumit în continuare SNAC, constă într-un ansamblu de măsuri tehnice și procedurale destinate prevenirii, descurajării și combaterii acțiunilor sau inacțiunilor ce se pot constitui în vulnerabilități, riscuri sau amenințări la adresa securității cibernetice a României.

SNAC asigură un serviciu de notificare publică privind nivelul de alertă cibernetică existent la nivel național, pentru o zonă geografică delimitată sau pentru un anumit domeniu de activitate, stabilit în funcție de gradul de risc asociat amenințărilor, incidentelor sau atacurilor cibernetice identificate la un anumit moment.

Citește AICI integral proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României.

Citește și: Poate România să o apere pe Boroka, jurnalista atacată de un deputat ungar?


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală”

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt...

Sorin Dumitrescu, pictor și grafician român, a trecut la cele veșnice

Sorin Dumitrescu s-a născut în Bucureşti la 18 martie...

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să rămână la putere pe termen nelimitat

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să...

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...