„Imagini din trecut. Holocaustul în benzi desenate” a ajuns în Cluj, Oradea și Baia Mare

Data:

spot_img

Proiectul „Imagini din trecut. Holocaustul în benzi desenate”, al Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel și-a adus expozițiile în Cluj, Oradea și Baia Mare.

Această inițiativă își propune să aducă mai aproape de prezent, dar și de oameni, poveștile de viață ale evreilor din mai multe județe din țară prin intermediul benzilor desenate, dar și a unor dezbateri, organizate cu sprijinul Freedom House, România și al comunităților locale.

Vernisaj în Maramureș

Luni, 3 iunie, a fost inaugurată expoziția din județul Maramureș. Vernisajul poate fi vizitat în Piața Cetății din Baia Mare, până pe 3 august.

Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș în benzi desenate

„Expoziția pe care am inaugurat-o astăzi în Baia Mare are rolul de a ne ajuta să nu uităm, de a ne încuraja să descoperim. Despre cât de bine cunoaștem istoria locală, despre cum influențează proximitatea perspectiva asupra istoriei, despre cum ne ajută să descoperim istoria am discutat astăzi cu elevi, cadre didactice, locuitori ai orașului Baia Mare, în cadrul evenimentului de lansare a expoziției „𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐢𝐧 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬”, a transmis Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

Înainte ca vernisajul să fie inaugurat, a avut loc o dezbatere la care au participat primarul orașului Baia Mare, Doru Dăncuș, Robert Cotos- președinte ale Asociației Maramureș Heritage, Filip Dan Andrei- Inspector Școlar General adjunct – Maramureș.

La eveniment au luat parte și Adrian Bledea, director adjunct și Maria Bolchiș, prof. de istorie de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Alexandra Chira, prof. de istorie la Colegiul de Arte Baia Mare, cât și Bianca Băban și Oana Radu alături de colege și colegi de la liceele amintite.

Expoziția din Cluj

Seria de expoziții din cele zece județe a continuat marți, 4 iunie, în Cluj. Aici, a avut loc o dezbatere emoționantă care a demonstrat că tinerii văd istoria dintr-o perspectivă nouă, una mai practică și mai clară. Discuția a pornit de la istorie, despre ce ne învață trecutul și despre cum Holocaustul nu este doar memoria unui grup marginalizat, ci a tuturor.

Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj în benzi desenate

„Elevii și cadrele didactice de la 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥 𝐓𝐞𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐃𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐀𝐮𝐳 ne-au învățat ce înseamnă să fii diferit, că diferiți suntem, de fapt, cu toții, dar putem găsi o cale de dialog dacă ne dorim. Le mulțumim în mod special pentru dăruire, implicarea în proiect și prezența lor astăzi, alături de noi.

Le mulțumim, de asemenea, cadrelor didactice și elevilor de la Colegiul Baritiu și Onisifor Ghibu – Liceul Teoretic Cluj – Oficial pentru contribuția valoroasă la realizarea expoziției.

Mulțumiri se îndreaptă, de asemenea, către partenerii și invitații de la evenimentul de astăzi care ne-au sprijinit în realizarea proiectului: prof. Zoltán Tibor Szabó, prof. Alexandru Laszlo, inspector Hadrian Arion, Ruxandra Hurezean- jurnalist”, a spus Institului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel după eveniment.

Expoziția de bandă desenată, care vorbește despre supraviețuire, dureri, pierderi din timpul unui trecut despre care se amintește mult prea rar, poate să fie vizionată pe str. Mihail Kogălniceanu nr, 8 din Cluj-Napoca, până pe 4 august.

Holocaustul în Bihor

O dezbatere emoționantă a avut loc astăzi și în Bihor. „Mama ta a fost la Auschwitz?” sunt cuvintele pe care Emilia Teszler și le amintește șoptite de învățătoarea din clasele primare, acela fiind momentul în care a aflat despre trecutul familiei și a înțeles de ce mama sa avea tatuat un număr pe braț.

Emilia Teszler este președinte al fundației Tikvah-Oradea, fundație care a inaugurat memorialul Eva Heyman din Oradea.

Pentru realizarea expoziției și dezbaterii de azi, 6 iunie, au participat și Mihai Jurcă- City Manager al Municipiului Oradea, Robert Schorr- directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea, Mihaela Biriș- inspector școlar istorie-geografie, Ionel Cordovan- inspector școlar pentru minoritatea roma, prof. Livia Giurcuța și director Mihaela Băguț de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea, prof. Livia Ivan de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea din Oradea, elevii de la liceele amintite.

„𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐢𝐧 𝐁𝐢𝐡𝐨𝐫” prezintă prin ceea ce au trecut evreii și romi din acest județ, în timpul Holocaustului.

Poveștile au fost ilustrate de Smoking Cool Cat, după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la liceele amintite.

Expoziția poate fi vizitată 𝐩𝐚𝐧𝐚 𝐩𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟓 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, 𝐥𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐚𝐠𝐨𝐠𝐚 𝐍𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐚 𝐒𝐢𝐨𝐧 din Oradea.

„𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 România” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related