Proiectul Prima Respirație, ajuns în etapa finală de implementare

Data:

spot_img

În luna noiembrie 2021, Fundația Vodafone România anunța proiectele câștigătoare ale Rundei anuale de finanțare a Fondului Viață pentru Nou-Născuți. Printre proiectele care au fost declarate câștigătoare se numără și proiectul „Prima respirație”, propus de Asociația Culturală Flower Power.

Proiectul a primit din partea Fundației Vodafone România o finanțare de 574,000 lei și a avut o valoare totală de 638,113 RON, având ca obiectiv general optimizarea actului medical și sporirea gradului de siguranță a nou-născuților prin facilitarea accesului personalului medical la tehnologie de înaltă performanță în activitatea de diagnosticare și derularea procedeelor medicale și a avut în vedere modernizarea secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Spitalul Județean de Urgență Slatina este o unitate de asistență medicală cu profil pluridisciplinar, care deservește, preponderent, locuitori ai județului Olt. Secția de neonatologie a spitalului îngrijește, anual, în jur de 1500 nou-născuți din județul Olt, dar și din județele Vâlcea și Teleorman.

Peste 25 % din nou-născuți sunt prematuri, având nevoie de îngrijire medicală în terapie intensivă, dar și de examinări paraclinice de specialitate.

În ultimii ani, cei șase medici specialiști ai secției de neonatologie de nivel II de la Spitalul Județean de Urgență Slatina au fost nevoiți să lucreze cu echipamente medicale îmbătrânite, simțind din ce în ce mai mult presiunea numărului mare de nou-născuți prematuri care aveau nevoie de îngrijire medicală la terapie intensivă și de examinări paraclinice de specialitate.

Aparatul folosit acolo avea peste douăzeci de ani vechime, neputând să ofere gradul de claritate al aparatelor digitale folosite în secțiile cu acest specific și defectându-se frecvent.

Prin proiectul „Prima respirație”, Asociația Culturală Flower Power a reușit, cu sprijinul Fundației Vodafone România, dotarea secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina cu un aparat de radiologie digital mobil care era absolut necesar activității de diagnosticare a nou-născuților și urmăririi în dinamică a aspectului radiologic pulmonar al acestora, fiind util și în diagnosticarea afecțiunilor abdominale sau a sindromului malformativ.

Asociația Culturală Flower Power a realizat proiectul „Prima respirație” în parteneriat cu Fundația Vodafone și Consiliul Județean Olt – care a asigurat cofinanțarea necesară pentru achiziționarea noului sistem radiologic digital. Sistemul digital mobil cu generator de înaltă frecvență și tehnologie cu detector digital wireless, permite operarea pe bază de baterie încorporată, programe automate de investigații și are un ansamblu tub de raze X cu anod rotativ.

În luna mai, Asociația Culturală Flower Power a achiziționat noul sistem modern de radiologie. A fost necesară, apoi, obținerea autorizației necesare pentru deținerea aparaturii care utilizează raze X, autorizație emisă pe baza unei proceduri complexe, de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN. Sistemul radiologic a fost transferat, apoi, prin sponsorizare, de către Asociația Culturală Flower Power, Spitalului de Urgență Slatina.

Ultima etapă de implementare a proiectului a cuprins activități de instruire a personalului medical în vederea folosirii sistemului radiologic, precum și monitorizarea punerii în funcțiune a noului echipament în cadrul secției de neonatologie a SJU Slatina.

Din luna octombrie, Spitalul Județean de Urgență Slatina a început utilizarea noului sistem de radiologie mobil.

După cum arată statisticile Fundației Vodafone, România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii – aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată.

Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și are consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate. În România, la fiecare 7 ore un bebeluș pierde șansa la viață.

Cu toate acestea, România alocă cel mai mic buget pentru sănătate, comparativ cu orice altă țară din UE (5% din PIB, comparativ cu media de 9.8% a UE).

Prin proiectul „Prima respirație”, Asociația Culturală Flower Power a reușit să atingă, cu sprijinul partenerilor săi, obiectivele propuse prin proiect: creșterea șanselor de supraviețuire ale nou-născuților cu afecțiuni medicale severe, ajunși la secția de neonatologie de la SJU Slatina, precum și la combaterea mortalității infantle pe termen mediu și lung în județul Olt și în județele din proximitate care vor beneficia de noile dotări ale spitalului.

Asociația Culturală Flower Power este o asociație non-guvernamentală fondată în 2013 ce are ca misiune implicarea artiștilor în educație și susținerea inițiativelor acestora, prin implementarea de proiecte de educație non-formală, proiecte culturale, civice și umanitare.

Vă invităm să urmăriți proiectul „Prima respirație” și celelalte proiecte ale ONG-ului, pe website-urile Asociației Culturale Flower Power: www.as-cult-flowerpower.info, www.miracole.info, www.scenariica-nfilme.online, www.statutulartistului.ro,

precum și pe paginile noastre de socializare: www.facebook.com/ascultflowerpower, www.facebook.com/miracole.info

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related